Annons
Nyheter

Smugglade kokain inbakat i ost

Kokainet bakades in i ost för att lura tullen, men smuggelförsöket avslöjades. Nu har de inblandade dömts till långa fängelsestraff.
Brott • Publicerad 16 juli 2021
Smuggelligan försökte gömma kokainet genom att baka in narkotikan i ost. På bilden syns en smuggelost med inbakat kokain från ett annat ärende. Arkivbild
Smuggelligan försökte gömma kokainet genom att baka in narkotikan i ost. På bilden syns en smuggelost med inbakat kokain från ett annat ärende. ArkivbildFoto: Polisen/TT

De sju männen i smuggelligan ingår enligt åklagaren i två kriminella nätverk i Göteborg. Genom att gjuta in narkotika i ostar försökte de smuggla in 18,5 kilo kokain, värt 16 miljoner kronor, från Nederländerna.

– Det som skiljer sig från tidigare är att vi kommit åt folk som är högt upp i organisationen och inte enbart de som är längre ner i ledet, sade åklagare Stina Lundkvist inför rättegången till Göteborgs-Posten.

Olika roller

Annons

De sju anklagades för att ha haft olika roller i hanteringen av knarket – inköp, paketering, transport, införsel, lagerhållning, uppdelning och distribution.

31-åringen som bor i Tyskland och ingår i ett kriminellt släktnätverk i Göteborg uppges vara hjärnan bakom upplägget. Han får tolv års fängelse för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Han fälls även för att forslat in knappt 97 liter amfetaminolja, tillsammans med en annan man som får nio års fängelse.

Kända kriminella

De två kumpaner som enligt åklagaren stått 31-åringen närmast är båda kända kriminella från Angered. En man i 25-årsåldern, också han medlem i det kriminella släktnätverket, döms till sju års fängelse. En 33-årig man som beskrivits som Hjällbonätverket förgrundsfigur, och som i juni dömdes till fyra års fängelse för medhjälp i en brutal indrivning, får ytterligare fem år i fängelset.

Övriga tre åtalade får mellan fyra och sex års fängelse.

Brottsligheten avslöjades i samband med att polisen fick del av information från den avkrypterade tjänsten Encrochat. Alla männen har dock förnekat kännedom om de pseudonymer i kommunikationsverktyget som påståtts vara knutna till just dem.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons