GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Smugglade ut konvertit i resväska – döms

Två kvinnor döms av Gävle tingsrätt för främjande av flykt. Enligt domen har de smugglat ut en utvisningshotad konvertit från Migrationsverkets förvar, skriver .
Brott • Publicerad 24 juni 2021
Två kvinnor döms av Gävle tingsrätt för främjande av flykt. Enligt domen har de smugglat ut en utvisningshotad man från Migrationsverkets förvar. Arkivbild.
Två kvinnor döms av Gävle tingsrätt för främjande av flykt. Enligt domen har de smugglat ut en utvisningshotad man från Migrationsverkets förvar. Arkivbild.
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Mannen satt på ett av Migrationsverkets förvar efter ett utvisningsbeslut. Han var flykting från Afghanistan men hade efter ankomsten till Sverige konverterat och engagerat sig i en kristen församling.

I februari förra året fick han besök från församlingen av två kvinnor i 50-årsåldern, en av dem präst i Svenska kyrkan. De hade med sig en stor resväska som de sa innehöll utrustning för bland annat nattvardsfirande.

Enligt domen har kvinnorna är med hjälp av väskan lyckats smuggla ut mannen från förvaret. Som bevis finns bland annat övervakningsfilmer som visar att väskan var mycket tyngre när de lämnade förvaret än när de anlände.

De båda kvinnorna döms till villkorlig dom och dagsböter för främjande av flykt. Båda nekar till brott. Mannen är fortfarande försvunnen, skriver Kyrkans Tidning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer