Annons
Nyheter

Smutsiga verktyg smittade – tandläkare döms

Efter tandläkarbesöket blev en 41-årig patient sjuk i hepatatit B. Nu döms tandläkaren för grovt vållande till sjukdom.
Brott • Publicerad 14 december 2022
Tandläkaren hade tidigare fått kritik från Inspektionen för vård och omsorg för bristande hygienrutiner. Arkivbild.
Tandläkaren hade tidigare fått kritik från Inspektionen för vård och omsorg för bristande hygienrutiner. Arkivbild.Foto: Tore Meek/NTB Scanpix/TT

Tandläkaren hade våren 2018 fått kritik av Inspektionen för vård och omsorg för sina dåliga hygienrutiner, som innebar att utrustningen inte blev riktigt steriliserad.

Den bristande rengöringen fick förödande konsekvenser följande sommar, då en man med en väldigt smittsam form av hepatit B besökte kliniken. Smittan spreds vidare till 41-åringen som kom dit dagen efter.

Annons

I efterhand har det visat sig att han smittats med exakt samma virusstammar som patienten dagen före. Enligt Malmö tingsrätt råder det ingen tvekan om att han smittats under tandläkarbesöket och domstolen ser särskilt allvarligt på att tandläkaren inte ändrat sina hygienrutiner, trots den tidigare kritiken från Ivo.

Han döms till villkorlig dom och ska betala 30 000 kronor i skadestånd till 41-åringen, vars personliga integritet allvarligt kränkts. Totalt var han sjuk i åtta månader.

Händelsen har lett till att tandläkaren blivit av med sin tandläkarlegitimation, har Sydsvenskan tidigare rapporterat.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons