GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Snart öppnar USA sina gränser

Såväl vaccinbevis som ett negativt testresultat krävs. Med dessa dokument i handen blir det den 8 november möjligt att resa in i USA – som fram till nu haft ett pandemirelaterat inreseförbud från ett stort antal länder.
USA • Publicerad 26 oktober 2021
Trafiken blir snart mer intensiv vid Newarks internationella flygplats i New Jersey i USA. Arkivbild.
Trafiken blir snart mer intensiv vid Newarks internationella flygplats i New Jersey i USA. Arkivbild.
Foto: Seth Wenig/AP/TT

De nya reglerna är fulla av detaljer och undantag, men i stort gäller följande:

Den som vill resa in i USA måste visa bevis på att han eller hon är fullvaccinerad med ett vaccin som godkänts av amerikanska läkemedelsmyndigheten eller WHO. Vissa få undantag görs – bland annat för barn under 18 år, för vissa hälsoskäl samt för personer som kommer från länder med vaccinbrist.

De ovaccinerade som sätter sig på ett flyg måste visa ett negativt covidtest (PCR eller antigentest) som inte är äldre än ett dygn, enligt Vita huset.

För fullvaccinerade räcker det dock att testet tagits de senaste 72 timmarna, enligt smittskyddsmyndigheten CDC.

Barn under 18 år, som ju är undantagna vaccinkravet, måste också visa ett negativt testresultat – om de är över tolv år. Om barnet reser med en fullvaccinerad förälder räcker det att testet är taget under de senaste tre dygnen. För ensamresande barn, eller barn som åker med en ovaccinerad vuxen, krävs ett negativt test som max är 24 timmar gammalt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.