Annons

Snöskoterutsläpp inte lika stora som beräknat

Trafik • Publicerad 15 januari 2020
Skotrar släpper inte ut lika mycket växthusgaser som tidigare uppskattningar visat. Arkivbild.
Skotrar släpper inte ut lika mycket växthusgaser som tidigare uppskattningar visat. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/NTB Ssanpix/TT

Tidigare visade nationell statistik att de uppskattade utsläppen av växthusgaser från snöskotrar och fyrhjulingar var långt större än utsläppen från inrikesflyget i norra Sverige.

Men det stämmer inte, visar det sig när Naturvårdsverket tillsammans med branschen och andra myndigheter nu sett över beräkningsmodellerna, rapporterar Sameradion & SVT Sápmi.

Annons

– Ganska så snabbt såg vi att det inte kan stämma när vi tittade på hur många maskiner vi sålt och hur mycket de släpper ut, säger Niklas Kristoffersson, vd för Snö- och terrängfordonsbranschen.

Tidigare byggde modellen på hur maskinerna såg ut för 10–15 år sedan, och energieffektiviseringarna fanns inte med.

I de nya uppskattningarna av utsläppen har siffrorna för snöskotrar och fyrhjulingar halverats för de senaste åren.

Det har gjorts justeringar i modellen, och den har blivit bättre, säger Jonas Allerup, klimatanalytiker på Naturvårdsverket, till Sameradion & SVT Sápmi. Han understryker dock att det i grunden är en modell, som man ska tolka med försiktighet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons