Annons
Nyheter

Anmäler skolan efter kritiserad snygghetsstudie

Den kritiserade "snyggstudien" har gått rätt till. Men nu kommer en JO-anmälan i ärendet. Av forskaren. Mot egna universitetet.
– Det känns som att de hela tiden velat fälla mig, säger Adrian Mehic till Sydsvenskan.
Utbildning • Publicerad 8 februari 2023
Adrian Mehic, doktorand vid ekonomihögskolan i Lund.Foto: Johan Persson

Studien från Lunds universitet har fått stor uppmärksamhet och rejält med kritik.

Slutsatsen utgick från att vackra kvinnliga studenter som inte var fysiskt närvarande under pandemin utan deltog i digital undervisning vid Lunds tekniska högskola fick lägre betyg. De som deltog i studien var inte medvetna om att deras utseende blev betygsatt. Studien anmäldes.

Annons

Överklagandenämnden för etikprövning säger dock att inget tekniskt fel har begåtts i studien, rapporterar Sydsvenskan.

”Den data som enligt handlingarna samlats in om studenterna är inte sådana känsliga personuppgifter som avses i 3 § etikprövningslagen. Inte heller har forskningen utförts i strid med 4 § samma lag”, skriver de i sitt beslut.

– Det känns bra att det är över. Det är aldrig roligt att bli anmäld. Samtidigt har jag hela tiden vetat vad jag har gjort och varit trygg i att det varit korrekt, säger Adrian Mehic till Sydsvenskan.

Mehic är dock inte nöjd med uppbackningen från egna universitetet och väljer därför att JO-anmäla ansvariga i universitetets nämnd för hur de hanterat ärendet. Mehic menar att personer i universitetets ledning ska ha vilselett med felaktiga uppgifter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons