Annons
Nyheter

Sockerkris på Kuba – halverad skörd

Ekonomi • Publicerad 16 juni 2022
Sockerbönder på Kuba. Arkivbild från i fjol.
Sockerbönder på Kuba. Arkivbild från i fjol.Foto: Ramon Espinosa/AP/TT

Kuba står inför en halverad sockerskörd och utsikterna för nästa år är lika dystra.

– Det är ingen hemlighet att branschen är i kris, säger Dionis Pérez, talesperson på Azcuba, landets statliga organ för sockerproduktion, och uppger att skörden är omkring hälften så stor som förväntat.

Annons

Det skulle innebära drygt 480 000 ton, att jämföras med fjolårets 800 000 ton och de omkring 8 miljoner ton som på 1980-talet årligen skördades.

Och skulle Pérez siffror stämma är det den sämsta skörden landet sett på över 100 år. Dessutom skulle det innebära att landet knappt har något socker att exportera – bara Kina importerar socker i den mängd som nu skördats.

Krisen tros bero på en kombination av brist på såväl gödningsmedel och bekämpningsmedel som bränsle. Dessutom lider industrin av föråldrade maskiner och att många lantbruk lagts ner.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons