Annons
Nyheter

Soldat återsåg barn han skonat i sista stund

En amerikansk soldat var under andra världskriget nära att skjuta tre barn i Italien under offensiven mot nazisterna.
76 år senare kunde de återses.
USA • Publicerad 16 december 2020
Den amerikanske soldaten Martin Adler med Bruno (vänster), Mafalda och Giuliana Naldi i byn Monterenzio i norra Italien, under offensiven mot nazisterna hösten 1944.
Den amerikanske soldaten Martin Adler med Bruno (vänster), Mafalda och Giuliana Naldi i byn Monterenzio i norra Italien, under offensiven mot nazisterna hösten 1944.Foto: Privat/AFP/TT
Bruno, Mafalda och Giuliana Naldi kunde träffa amerikanske soldaten Martin Adler via videolänk. De står framför den italienske journalisten Matteo Incerti, som hjälpte till att spåra de tre.
Bruno, Mafalda och Giuliana Naldi kunde träffa amerikanske soldaten Martin Adler via videolänk. De står framför den italienske journalisten Matteo Incerti, som hjälpte till att spåra de tre.Foto: AFP/TT

Den amerikanske soldaten Martin Adler hade lyft vapnet för skjuta in i en stor träkista där han misstänkte att nazisoldater hade gömt sig.

USA:s militär var på offensiv i norra Italien hösten 1944 och i byn Monterenzio nära Bologna var naziarmén på reträtt.

Annons

– Det var tyst, vi visste inte om tyskarna hade dragit sig tillbaka, eller om de väntade på oss, gömda, berättar Martin Adler, i dag 96 år gammal, om minnet från familjen Naldis hus.

En mamma ropade "barn! barn!", minns han och ut ur korgkistan klättrade två små flickor och en pojke. De log, lättade.

Bar med sig foto

Adler bad att få ta ett foto med barnen, ett minne han alltid har sparat, som en påminnelse om ett ögonblick av glädje i "det helvete som kallas krig", rapporterar AFP.

Sedan gav han dem choklad.

Så, drygt sju decennier senare bestämde sig Adler, nu bosatt i Florida, för att se om han kunde spåra barnen.

En appell skickades på sociala medier, som fångades upp och spreds av italienska medier genom forskaren och journalisten Matteo Incerti, rapporterar sajten Wantedinmilan.

Bruno, Mafalda och Giuliana Naldi, då sju, sex och tre år gamla, spårades med Incertis hjälp till Castel San Pietro Terme, inte långt från byn Monterenzio.

Känner igen tröja

Bruno, nu 83, fick se bilden. Och kände genast igen sig själv:

– Tröjan jag bär på fotot stickades av min mamma, säger han.

Nu har de äntligen kunnat träffas igen, Martin Adler och de tre, genom videolänk i coronatider.

– Ciao bambini , hej barnen, ropade Adler och Bruno, Giuliana och Mafalda vinkade tillbaka, rapporterar nyhetsprogrammet TG1, som filmade mötet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons