Annons
Nyheter

Soldater stöttar Londonsjukhus i covidkrisen

Sjukhus i Storbritannien är hårt ansträngda när omikronvarianten av coronaviruset fått smittosiffrorna att rusa. Nu ska 200 militärer hjälpa till att lösa sjukhuskrisen i London.
Storbritannien • Publicerad 7 januari 2022
En ambulans utanför Londonsjukhuset St Thomas. Sjukhuset i den brittiska huvudstaden får nu hjälp av militären med bemanning eftersom så många vårdanställda är sjuka eller isolerade i covidpandemin. Arkivbild
En ambulans utanför Londonsjukhuset St Thomas. Sjukhuset i den brittiska huvudstaden får nu hjälp av militären med bemanning eftersom så många vårdanställda är sjuka eller isolerade i covidpandemin. ArkivbildFoto: Alastair Grant

Försvarsdepartementet avdelar 40 militära sjukvårdare och 160 andra soldater som ska ersätta tusentals ordinarie vårdanställda som är sjuka eller isolerade på grund av covid-19, rapporterar BBC.

Även inläggningar av patienter har ökat. Just nu vårdas runt 4 000 covidpatienter på Londons sjukhus jämfört med 1 100 i december.

Annons

Problemen inom det engelska sjukvårdssystemet National Health Service (NHS) gäller även övriga delar av landet, men läget beskrivs som extra utsatt i London.

Hälsominister Sajid Javid manar människor att vaccinera sig för att minska trycket på NHS och han välkomnar hjälp från militären:

"Ännu en gång går de in för att hjälpa NHS-arbetare som sliter dygnet runt i huvudstaden, hjälper sjukvården genom denna svåra vinterperiod där behoven är störst", säger Javid i ett uttalande.

Soldater hjälpte också till på sjukhus i London under smittotoppen vid den här tiden för ett år sedan.

Även på andra håll i Storbritannien bidrar militärer, även reservister, till sjukvården, bland annat i ambulanstjänsten och i vaccinationsprogrammen.

Senast rapporterade Storbritannien över 179 000 nya covidfall på ett dygn. Som mest var siffran tidigare i veckan över 200 000 nya fall.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons