Annons

Soleimani – en av Irans mäktigaste

Han har kallats Mellanösterns viktigaste aktör och mottagit Irans finaste militära utmärkelse. Toppgeneralen Qassem Soleimani, som dödades i en amerikansk drönarattack, knöt under sina år i Irans revolutionsgarde starka band till Hizbollah-rörelsen och Syrien – och har länge varit USA:s ärkefiende.
Iran • Publicerad 3 januari 2020
En bild på Qassem Soleimani som togs den 11 februari 2016 i Teheran vid det årliga firandet av revolutionen i Iran 1979. Arkivbild
En bild på Qassem Soleimani som togs den 11 februari 2016 i Teheran vid det årliga firandet av revolutionen i Iran 1979. ArkivbildFoto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Soleimani var okänd för många utanför Iran, men har ofta beskrivits som den mäktigaste personen i landet, efter den högste ledaren, ayatolla Ali Khamenei.

Soleimani föddes in i en fattig lantbrukarfamilj i Rabor i sydöstra Iran och tog arbete som 13-åring för att kunna betala av sin pappas lån, enligt egen utsago.

Steg i graderna

Annons

Han anmälde sig som frivillig till Irans revolutionsgarde under iranska revolutionen 1978–1979 och steg sedan snabbt i graderna efter att kriget mellan Iran och Irak brutit ut 1980.

Sedan Soleimani 1998 utsågs till ledare för Quds, Irans revolutionsgardes specialstyrka som utför insatser utomlands, har han flyttat fram Irans positioner i Mellanöstern. Han fick stort inflytande i Irak och i Syrien där Quds ställde sig på Bashar al-Assads sida.

Blev svartlistad

USA klassade Quds som en terrororganisation 2019 och svartlistade Soleimani för hans starka stöd till Hizbollah-rörelsen i Libanon och andra beväpnade milisgrupper och för hans roll i den syriska regimens hårda nedslag av oppositionella demonstranter i Syrien. Han anklagades också för ett planerat mordförsök på en saudisk ambassadör i USA.

I hemlandet var Soleimani en kändis och sågs som en hjälte i kampen mot Irans fiender. Redan innan han dödades kallades han för en "levande martyr" av Ali Khamenei och han hyllades i iransk statlig tv kort efter dödsbeskedet.

Anna Hansson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons