Annons
Nyheter

Sommaren är här – åtminstone i halva Sverige

En riktigt varm lördag har gett nästan halva Sverige sommar. Till och med ett litet område i norra Västerbotten har nu officiell sommar.
Väder • Publicerad 14 maj 2023
Sommaren är här - för nästan halva landet. Arkivbild.
Sommaren är här - för nästan halva landet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Sommaren har avancerat ganska rejält de senaste dagarna och ser ut att kunna avancera ytterligare kommande dagar, säger Emma Härenstam, vakthavande meteorolog vid SMHI.

Enligt väderinstitutet har sommaren nu kommit till nästan hela Götaland och Svealand, undantaget delar av Blekinge, Öland och Gotland. Men även delar av Norrland har meteorologisk sommar nu.

Annons

Det gäller kustlandskapen ända upp till Medelpad, och även en bit in i Ångermanland. Till och med en del områden i Västerbotten och Norrbotten har nu sommar, såsom vissa områden i Älvsbyns kommun.

– Vanligtvis når sommaren dit i slutet av maj så det är ett par veckor tidigare än normalt, säger Emma Härenstam.

Den meteorologiska sommaren inträffar när dygnsmedeltemperaturen varit över tio grader under fem dagar i sträck. I stora områden är det just nu sommartemperaturer, det vill säga det har varit varmt, men inte fem dagar i sträck. Med svalare väder på gång är det oklart om de hinner få sommar enligt SMHI:s definition i denna vända.

– Vi skulle kunna få meteorologisk sommar på ett par stationer till. Det gäller resterande delarna av Värmland, stora delar av Dalarna och kanske även upp över delar av södra Norrland, säger Emma Härenstam.

De områden som redan fått sommar ett år kan inte "backa" till vår, hur kallt det än blir.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons