Annons
Nyheter

Sonen stred för IS – nu står hon inför rätta

En 49-årig kvinna är den första i Sverige som åtalats för krigsförbrytelse genom användande av barnsoldat.
Hennes son stred enligt åklagaren för terrorsekten IS och dog i konflikten i Syrien, 16 år gammal.
Själv hävdar kvinnan att hon lurats till Syrien.
Brott • Publicerad 12 januari 2022
Den åtalade kvinnan och hennes försvarare Mikael Westerlund framför rättens ledamöter under förhandlingens första dag. Till vänster åklagare Reena Devgun.
Den åtalade kvinnan och hennes försvarare Mikael Westerlund framför rättens ledamöter under förhandlingens första dag. Till vänster åklagare Reena Devgun.Foto: Johan Hallnäs/TT
Åhörare på väg in till säkerhetssal 2 vid Stockholms tingsrätt, där förhandlingen mot den åtalade 49-åriga kvinnan hålls.
Åhörare på väg in till säkerhetssal 2 vid Stockholms tingsrätt, där förhandlingen mot den åtalade 49-åriga kvinnan hålls.Foto: Pontus Lundahl/TT
Kammaråklagare Reena Devgun har lett förundersökningen mot kvinnan. Arkivbild.
Kammaråklagare Reena Devgun har lett förundersökningen mot kvinnan. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Huvudförhandlingen i det unika målet inleddes under onsdagen i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt. Som tilltalad står en 49-årig kvinna, som tidigare i år åtalades för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott.

Hon leds in i salen av häktesvakter som tar av hennes handfängsel innan hon slår sig ned vid bordet framför rätten, bredvid sin försvarare Mikael Westerlund. Hon ser ut att aktivt och noga följa med när när åklagarna presenterar målet, bläddrar i utredningshandlingar och antecknar.

Maken predikade

Annons

Kvinnan föddes i Irak och kom till Sverige som liten och växte här upp i Västsverige. Under 1990-talet utbildade hon sig till sjuksköterska, träffade sin blivande make, pojkens far, och konverterade till islam. Flera bekanta som förhörts under utredningen beskriver henne senare som strikt och mån om att praktisera rätt islam.

Under sin sakframställan gick åklagarna bland annat igenom kvinnans kringflackande liv under 2000-talet: hon och familjen bodde i Förenade Arabemiraten, Storbritannien och Egypten men återvände vid flera tillfällen till Sverige.

Maken är den som först reser till Syrien, runt årsskiftet 2012/2013. Dessförinnan har han bland annat administrerat en webbsida som gav uttryck för våldsbejakande islamistiska åsikter och predikat i en moské känd för sitt radikala budskap.

Uniform och vapen

2013 kommer kvinnan efter till Syrien. På eget bevåg, anser åklagarna. För att hon lurades dit, hävdar kvinnan.

Kvinnan anklagas av åklagarna för att i Syrien ha medverkat till att en av hennes söner mellan 2013 och 2016 kunde användas som barnsoldat hos terrorgruppen IS, från det att pojken var tolv år gammal. Pojken dog strax efter att han fyllt 16.

Enligt åklagarna har pojken utbildats och tränats för att delta i "fientligheterna" och utrustats med exempelvis uniform och vapen. Han har också använts i strid och andra uppdrag som utgjort ett led i krigföringen, samt i propagandasyfte.

Bilder som bevis

Som bevisning finns bland annat chattar mellan pojkens släktingar och IS egen dokumentation. Även bilder åberopas, bland annat en där han som trettonåring poserar med döda i staden Raqqa.

– NN (pojken) står till höger, han har en stridssele på sig och gör ett tecken som IS ofta använder. Bredvid honom står en man med en stridssele och ett vapen, säger åklagare Reena Devgun när bilden visas upp i rätten, och fortsätter beskriva hur även stympade kroppar syns på den.

Kvinnan själv nekar till brott. Hon kommer att förhöras i rätten under torsdagen. I polisförhören säger hon att hon inte förstod att sonen deltagit strid förrän efter hans död.

Fakta: Svenskarna i IS

2012 började män och kvinnor resa från Sverige för att delta i kriget i Syrien.

Totalt reste omkring 300 personer till regionen för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper, främst terrororganisationen IS.

Det gör Sverige till ett av de länder i Europa där flest per capita valt att åka till området.

Cirka hälften av IS-anhängarna har återvänt.

En del har dött i strid, andra har tagits till fånga och sitter i läger eller fängelser i norra Syrien. Det kan också finnas ett antal IS-svenskar som fortfarande är på fri fot i regionen.

Omkring en tredjedel av dem som reste från Sverige var kvinnor.

Fakta: Svenskarna i IS

Den 49-åriga kvinnan åtalas för grov krigsförbrytelse och folkrättsbrott, grovt brott. Båda brottsrubriceringarna gäller samma gärning. Det som tidigare hette folkrättsbrott blev krigsförbrytelse genom en lagändring 2014.

Brottet ska enligt åklagarna begått genom användande av barnsoldat. Det finns ett absolut förbud mot att använda barn under 15 år för direkt deltagande i fientligheter under en väpnad konflikt.

Det är inte bara straffbart att använda barn för strid, utan kan även avse andra förfaranden kopplade till krigföringen. Det kan handla om att barn används för att spionera, hålla utkik eller transportera saker.

Källa: Åklagarmyndigheten

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons