Annons
Nyheter

Sönerna på plats för att fira Margrethe

Danmarks drottning Margrethe II avrundade på lördagen firandet av sina 50 år på tronen med kortege genom Köpenhamn och lunch på Rådhuset. Och trots spänningar inom familjen var båda sönerna på plats.
Danmark • Publicerad 12 november 2022
Prins Joachim och prinsessan Marie på väg in till lunchen på Köpenhamns Rådhus.
Prins Joachim och prinsessan Marie på väg in till lunchen på Köpenhamns Rådhus.Foto: Martin Sylvest/ Ritzau Scanpix
Drottning Margrethe vinkar till folket från balkongen på Köpenhamns Rådhus.
Drottning Margrethe vinkar till folket från balkongen på Köpenhamns Rådhus.Foto: Martin Sylvest/Ritzau/TT
Tusentals hade samlats på Rådhusplatsen i Köpenhamn.
Tusentals hade samlats på Rådhusplatsen i Köpenhamn.Foto: Martin Sylvest/Ritzau/TT
Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary anländer till rådhuset.
Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary anländer till rådhuset.Foto: Martin Sylvest/Ritzau/TT
Drottning Margrethe vinkar till folket, här tillsammans med Köpenhamns borgmästare Sophie Hæstorp Andersen.
Drottning Margrethe vinkar till folket, här tillsammans med Köpenhamns borgmästare Sophie Hæstorp Andersen.Foto: Martin Sylvest/Ritzau/TT

Firandet av den 82-åriga monarken skulle egentligen ha skett tidigare i år, men har fått skjutas upp flera gånger, på grund av covid-19 och senare Storbritanniens drottning Elizabeths bortgång i september.

Men på lördagen var det dags för Europas enda regerande drottning att vinka till folket som samlats på Rådhusplatsen och äta lunch tillsammans med specialinbjudna gäster.

Annons

Även drottning Margrethes båda söner kronprins Frederik och prins Joachim fanns på plats tillsammans med sina fruar. Det har varit en turbulent höst för den danska kungafamiljen sedan drottningen i slutet av september meddelade att prins Joachims fyra barn från årsskiftet inte längre kommer att få kalla sig prins och prinsessa.

Anledningen till det radikala beslutet är att i likhet med andra kungahus genomföra anpassningar som "ska göra monarkin relevant också i framtiden".

Beslutet föll inte i god jord hos prinsparet som offentligt vädrade sitt missnöje och tvingade drottningen att gå ut med en ny kommuniké där hon medgav att hon underskattat hur mycket hennes yngste son och hans familj påverkats av beslutet.

"Det har gjort stort intryck, och jag är ledsen för det", skrev drottningen.

I början av oktober meddelades att prins Joachim och drottning Margrethe träffats på Fredensborgs slott för "samtal" och att det där träffades en överenskommelse om att gå vidare efter det infekterade titelbråket.

Drottningen har tidigare i höst firats med en galaföreställning på Kungliga Teatern i sällskap av statsöverhuvuden, politiker, familj, kulturpersonligheter och ett stort antal kungligheter från andra länder – däribland Sveriges kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons