Annons

Spanien åtalar 30 katalaner

Spanien • Publicerad 9 april 2019
Separatistiska demonstranter i Madrid den 16 mars 2019. Arkivbild.
Separatistiska demonstranter i Madrid den 16 mars 2019. Arkivbild.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

En spansk domare har åtalat 30 katalaner för delaktighet i folkomröstningen om katalansk självständighet 2017, som av spanska staten klassats som olaglig.

Bland de åtalade finns före detta medlemmar av den katalanske före detta regionpresidenten Carles Puigdemonts regering, och chefer för en lokal tv-kanal och public service-radiokanal.

Annons

Åtalen gäller bland annat missbruk av allmänna finanser, samt olydnad och förtroendebrott, uppger den katalanska högsta domstolen i ett uttalande.

Den 1 oktober 2017 höll Katalonien en folkomröstning om huruvida regionen skulle fortsätta vara en del av Spanien eller bryta sig ur och bli självständig. Av de 42,3 procent av de röstberättigade som röstade sade 90 procent ja till självständighet.

Folkomröstningen hade olagligförklarats av författningsdomstolen. Centralregeringen reagerade genom att avsätta regionregeringen och upplösa regionparlamentet. Nyval utlystes den 21 december.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons