Annons
Nyheter

Spanien inför pristak för snabbtester

Coronaviruset • Publicerad 13 januari 2022
Nu gäller ett högstapris för hemtester i Spanien. Arkivbild.
Nu gäller ett högstapris för hemtester i Spanien. Arkivbild.Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

Spanien inför ett pristak på de efterfrågade hemtesterna för covid-19, meddelar spanska myndigheter. Bakgrunden är de starka reaktioner från allmänheten efter rapporter om prishöjningar under de föregående helgerna, då efterfrågan på snabbtester översteg utbudet.

Från och med lördag gäller ett maxpris på 2,94 euro, motsvarande 30 kronor, uppger Spaniens hälsominister Carolina Darias under en presskonferens. Pristaket ska enligt ministern bidra till att självtesterna blir "så tillgängliga som möjligt, samtidigt som man säkerställer att de finns på apotek", rapporterar nyhetsbyrån AP.

Smittspridningen av coronaviruset har ökat kraftigt i Spanien under de senaste veckorna. I onsdags rapporterades ett nytt dygnsrekord med 180 000 nya bekräftade fall. Trots den höga smittspridningen är antalet patienter inom som vårdas slutenvården och på intensivvårdsavdelningar lägre än för ett år sedan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons