Annons

Spanien närmar sig en ny regering

Spanien • Publicerad 2 januari 2020
Den socialdemokratiska partiledaren Pedro Sánchez är ett steg närmare att på nytt bli premiärminister i Spanien. Arkivbild
Den socialdemokratiska partiledaren Pedro Sánchez är ett steg närmare att på nytt bli premiärminister i Spanien. ArkivbildFoto: Paul White/AP/TT

Det katalanska separatistpartiet ERC uppger att de är beredda att släppa fram ledaren för socialdemokratiska PSOE, Pedro Sánchez, som premiärminister. Beskedet banar väg för ett slut på månader av politiskt dödläge.

ERC uppger att deras 13 ledamöter kommer att lägga ned sina röster vid en förtroendeomröstning i parlamentet nästa vecka. PSOE vann de flesta rösterna i valet i november, men saknar en absolut majoritet i parlamentet.

Annons

I måndags kom PSOE och vänsteralliansen Unidas överens om en regeringsplattform, men de två partierna är beroende av andra partier för att kunna bilda en koalitionsregering.

Tillkännagivandet kommer efter att ERC och PSOE kommit överens om att en framtida Sánchez-ledd regering ska föra en dialog om den katalanska regionens framtid.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons