Annons
Nyheter

Spår urstarka statsfinanser

Svensk BNP-tillväxt bromsar in något nästa år. Men statens finanser är urstarka och regeringen borde satsa på offentliga investeringar, enligt ny konjunkturprognos.
Ekonomi • Publicerad 5 januari 2022
Michael Grahn, Danske Banks chefsekonom. Arkivbild.
Michael Grahn, Danske Banks chefsekonom. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Från en BNP-tillväxt 2021 på 4,5 procent spår Danske Banks ekonomer att tillväxten landar på 3,0 procent i år, för att sedan dämpas till 2,2 procent nästa år, en bedömning som ligger i linje med vad andra prognosmakare förutspår.

Arbetslösheten faller successivt, ner till 6,5 procent i snitt nästa år.

Annons

Den tillfälligt högre inflationen når rekordhöjder i vinter, runt 4,5 procent, i alla fall den högsta nivån sedan Riksbankens nuvarande inflationsmål introducerades 1995. Men sedan faller prisökningstakten ner till normala nivåer och någon räntehöjning från Riksbanken är inte i sikte förrän 2024, enligt Danske Bank.

Svensk ekonomi står stark och det finns gott om statliga pengar att satsa, enligt Danske Banks chefsekonom Michael Grahn.

"Med urstarka statsfinanser vore det därför läge att utnyttja finanspolitiken bättre via ökade offentliga investeringar utan att riskera stabiliteten. Förutsättningarna är dock att politikerna satsar på områden som skapar framtida tillväxt och inte fokuserar på att vinna röster", skriver han i en kommentar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons