Annons
Nyheter

Spiondömd överklagar till HD – vill frias

Brott • Publicerad 14 januari 2022
Mannen på väg in i rättssalen vid tingsrättsförhandlingen. Nu överklagar han den fällande domen till HD. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Den 47-årige man som fällts i såväl tingsrätt som hovrätt för spioneri mot Sverige för Rysslands räkning överklagar sin dom till Högsta domstolen.

Mannen dömdes av hovrätten för västra Sverige i december till tre års fängelse för att ha lämnat vidare företagshemligheter från Scania och Volvo Cars till en rysk underrättelseofficer.

Annons

Mannen har hela tiden nekat till brott och hävdar i överklagan att hovrätten felaktigt funnit att han "obehörigen anskaffat" merparten av uppgifterna han lämnat över. Felaktiga är även bedömningarna att ett röjande av uppgifterna kan medföra men för Sveriges säkerhet och att han agerade i syfte att gå främmande makt tillhanda, anser 47-åringen.

För att HD ska ta upp fallet krävs att domstolen beviljar prövningstillstånd. Det beviljas i regel bara om målet kan ge vägledning i liknande fall.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons