Annons
Nyheter

Splittrad framtidssyn bland företagare

Arbete • Publicerad 6 februari 2023
Bättre eller sämre utveckling? Synen är delad bland företgarna. Arkivbild.
Bättre eller sämre utveckling? Synen är delad bland företgarna. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

Andelen företagare som tror på en positiv utveckling de närmaste tre månaderna ökar från 18 till 26 procent. En lika stor andel förutser en negativ utveckling, en ökning från 25 procent i den förra mätningen, enligt SEB:s företagarindikator.

Återstående 48 procent tror på en oförändrad utveckling (45 procent) eller har svarat att de inte vet (3 procent).

Annons

Därmed hamnar företagarindikatorn, som är skillnaden mellan andelen som ser en ljus utveckling respektive negativ utveckling på 0, en uppgång med 7 enheter sedan förra månaden. Resultatet är en spegling av en svårförutsägbar ekonomisk utveckling, enligt SEB.

"Kombinationen av en inflation som ännu inte toppat och ytterligare en räntehöjning runt hörnet gör att de ekonomiska utsikterna blir allt osäkrare i det korta perspektivet", kommenterar SEB:s privatekonom Américo Fernández.

SEB låter genomföra Företagarindikatorn varje månad. Undersökningen bygger på cirka 600 webbintervjuer av enmansföretagare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons