Annons
Nyheter

Ukraina och ekonomi i fokus i estländska valet

Liberala Reformpartiet låg stabilt i topp i opinionsmätningarna inför dagens val i Estland. Men premiärminister Kaja Kallas parti utmanas av Konservativa folkpartiet, som ger regeringen skulden för landets dåliga ekonomi och vill stoppa stödet till Ukraina.
Estland • Publicerad 5 mars 2023
Väljare står i kö i en vallokal i Tallinn.
Väljare står i kö i en vallokal i Tallinn.Foto: Sergei Grits/AP/TT

Estlands militära stöd till Ukraina motsvarar i nuläget mer än en procent av BNP – det största stödet något land bidrar med i förhållande till sin storlek.

– Vi stödjer ett öppet, vänligt, västinriktat, europeiskt, smart land, har premiärminister Kaja Kallas sagt.

Annons

Det är en inställning som inte delas av alla. Näst största parti i opinionsmätningarna är ytterhögerpartiet Konservativa folkpartiet, som ger Kallas skulden för den höga inflationen i landet och anklagar henne för att urholka ekonomin genom att ge vapen till Ukraina.

Representerar folket

För 62-årige pensionären Pjotr Mahhonin är Konservativa folkpartiet det enda som representerar det estländska folket. Han beskyller Kaja Kallas för att bry sig mer om Ukraina än sitt eget land.

– Vi har en stor granne, Ryssland, och det är väldigt farligt. Om kriget bryter ut är det vårt land som är närmast fronten.

35-årige ingenjören Juhan Ressar resonerar annorlunda.

– Det är uppenbart att det som händer i Ukraina är väldigt viktigt för Estland också. Men kanske har folk glömt hur viktigt det är att vara självständig.

Centerpartiet – som traditionellt har varit populärt bland den rysktalande minoriteten – har stött regeringens linje i Ukrainafrågan, vilket gjort att man tappat väljare.

Kräver koalition

I en opinionsmätning från februari låg Reformpartiet på 28,7 procent och behöver ingå koalition för att stanna i regeringsställning.

Enligt politiska bedömare vore en koalition tillsammans med liberala Estland 200 och Socialdemokraterna möjlig, likaså en med Centerpartiet och kristdemokratiska Fäderneslandet.

Konservativa folkpartiet bedöms ha begränsade chanser att ta sig in i regeringen, då få partier väntas vilja samarbeta med dem.

Av de 900 000 röstberättigade har nästan hälften förhandsröstat. Många föredrar att rösta elektroniskt och avlägga sin röst via datorn.

Annons

Vallokalerna öppnade klockan åtta, svensk tid, och stänger klockan 19.

Fakta: Valet i Estland

75 av de 101 mandaten till riksdagen, riigikogu, fördelas via tolv valkretsar över hela landet, medan de sista 26 är utjämningsmandat till de partier som fått minst fem procent av rösterna.

Sedan i juni styrs landet av en trepartiregering mellan liberala Reformpartiet (Reformierakond, 34 mandat), kristdemokratiska Fäderneslandet (Isamaa, 11 mandat) och Socialdemokraterna (SDE, 9 mandat).

I riigikogu sitter just nu även Centerpartiet (Keskerakond, 23 mandat), ytterhögerpartiet Konservativa folkpartiet (Ekre, 19 mandat) samt fem formellt obundna ledamöter, däribland en från nybildade Högern (Parempoolsed).

I årets val deltar även De gröna (EER), liberala Estland 200 samt Förenade vänstern (EÜV/Olpe).

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons