Annons
Nyheter

Sprickor i skola efter gruvbrytning

Samhälle • Publicerad 3 januari 2022
Stadsomvandlingen innebär att Kirunas stadskärna flyttas tre kilometer österut på grund av LKAB:s gruvbrytning. Arkivbild.
Stadsomvandlingen innebär att Kirunas stadskärna flyttas tre kilometer österut på grund av LKAB:s gruvbrytning. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flera byggnader har drabbats av sprickbildning på grund av gruvbrytningen i Kiruna. Den senaste i raden är gymnasiet Hjalmar Lundbohmsskolan, rapporter SVT Norrbotten.

– Jag har besökt Hjalmar Lundbohmsskolan för att titta på sprickorna i väggar, pelare och golv och det är alarmerande, jag känner mig väldigt orolig, säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C) till kanalen.

Annons

På grund av Kirunas pågående stadsflytt har gruvbolaget LKAB köpt skolan. Enligt avtalet med kommunen ska verksamheten drivas vidare tills att en ny skola står klar för de runt 800 eleverna hösten 2023.

Gunnar Selberg är rädd att planen ska falla.

– Jag vill ha garantier från LKAB att vi kan vara kvar här eller att de presenterar en plan B, säger han till SVT.

Sprickor har även upptäckts i Tempohuset, posthuset och Bolagsskolan, enligt SVT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons