Annons
Nyheter

Sri Lanka vill sälja 100 000 apor

Sri Lanka • Publicerad 12 april 2023
En makak, av arten svinmakak. Arkivbild.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Sri Lanka ha långt gångna planer på att exportera 100 000 apor till Kina. Ölandet har stora ekonomiska problem och behöver få in pengar, och det snabbt.

Därför vill jordbruksminister Mahinda Amaraweera exportera Ceylonmakaker, en art som är endemisk för Sri Lanka och klassad som utrotningshotad av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

Annons

– De vill ha aporna till de över ettusen zoon de har i sitt land, säger han.

Enligt officiella siffror finns mellan två och tre miljoner Ceylonmakaker på ön, men ingen vet hur väl den siffran stämmer överens med verkligheten.

Många lankeser ser Ceylonmakaker som skadedjur som förstör skördar och tar sig in i bostäder i jakt på föda. Men djurrättsgrupper är kritiska till affären.

– Vi vill veta varför de vill ha så många apor, om det är som mat, till medicinska experiment eller något annat, säger Jagath Gunawardana på en organisation i Colombo.

Det finns inga uppgifter om hur mycket Kina är berett att betala för aporna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons