Annons
Nyheter

Bakslag i parlamentet för Sri Lankas president

Tidigare allierade till Sri Lankas president uppmanar honom att avgå. Uppmaningen kom på tisdagen under det första parlamentsmötet sedan 26 ministrar avgick i söndags.
Oppositionen har avfärdat presidentens förslag om samarbete.
Sri Lanka • Publicerad 5 april 2022
En protest i Colombo med krav på presidentens avgång under måndagen.
En protest i Colombo med krav på presidentens avgång under måndagen.Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT
Karta med fakta om önationen.
Karta med fakta om önationen.Foto: Johan Hallnäs

Det råder en allt större brist på bland annat mat, bränsle och mediciner i Sri Lanka. Det har lett till omfattande demonstrationer mot landets styre med krav på presidentens avgång.

Under förra veckan infördes ett utegångsförbud som under helgen ändrades till undantagstillstånd i ett försök att stävja protesterna, som dock har fortsatt.

"Flod av blod"

Annons

Wijeyadasa Rajapakshe, en parlamentsledamot som vänt sig från presidentens parti och blivit oberoende, uppmanade under parlamentsmötet presidenten att avgå och låta andra ta itu med krisen.

– Om vi inte agerar nu kommer det att finnas en flod av blod i landet, säger han.

– Vi måste glömma partipolitiken och säkerställa en interimsregering.

"Inte längre mandat"

Undantagstillståndet går ut nästa torsdag om det inte förlängs genom en omröstning i parlamentet. Alla oppositionspartier och även vissa parlamentsledamöter från president Gotabaya Rajapaksas eget parti har meddelat att de planerar att rösta emot att förlänga undantagstillståndet.

– Vårt parti har inte längre mandat att styra, sade den tidigare ministern Nimal Lanza i staden Negombo tidigare under dagen, och lade till att cirka 50 parlamentsledamöter som tidigare varit på regeringens sida nu väljer att stå oberoende.

Samtliga ministrar i Sri Lankas regering utom presidenten och hans bror, premiärminister Mahinda Rajapaksa, avgick i söndags. Under måndagen bjöd presidenten in oppositionen att dela makten, ett förslag som snabbt förkastades.

– Vi kommer inte att gå med i den här regeringen, sade Eran Wickramaratne vid det största oppositionspartiet SJB.

– Familjen Rajapaksa måste avgå, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons