Annons
Nyheter

Sri Lankas plastavfall hotar landets elefanter

Sri Lanka • Publicerad 15 januari 2022
Ytterligare två djur har hittats döda vid en öppen soptipp i byn Pallakkadu . Arkivbild.Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

Hungriga elefanter dör av plastavfall som dumpas vid soptipparna på Sri Lanka.

Ytterligare två djur har nu hittats döda vid en öppen soptipp i byn Pallakkadu på östra sidan av ön, och de senaste åtta åren har totalt runt 20 elefanter dött efter att ha ätit plastavfall där.

Annons

– Polyeten, matförpackningar, plast, andra osmältbara ämnen och vatten var det enda vi kunde se vid obduktionen. Den normala maten som elefanter äter och smälter påträffades inte, säger veterinär Nihal Pushpakumara, som utfört undersökningarna på de senast döda djuren.

Elefanterna är en hotad art på Sri Lanka, och populationen har minskat från runt 14 000 individer under 1800-talet till cirka 6 000 djur år 2011.

Det finns i dagsläget 54 soptippar vid naturreservat på Sri Lanka, och omkring 300 vilda elefanter uppehåller sig i närheten av tipparna. För att förhindra att de äter plast tillkännagav regeringen år 2017 att man kommer låta återvinna sopor i soptippar samt sätta upp elstängsel nära zonerna. Det löftet har dock ännu inte infriats fullt ut.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons