Annons
Nyheter

Så vill Nåbo forma framtidens socialdemokrati

Efter en jämn omröstning har Lisa Nåbo valts till ny förbundsordförande för SSU – med minsta möjliga marginal.
Det krävdes 113 röster för att vinna. Så med sina 114 slog Nåbo ut valberedningens förslag.
Politik • Publicerad 1 augusti 2021
Lisa Nåbo är SSU:s nya ordförande.Foto: Erik Simander/TT

– Det känns väldigt stort. Jag har nog inte helt förstått det, säger Lisa Nåbo till TT.

Redan vid årsskiftet meddelade Philip Botström, 30 år, att han lämnar posten som ordförande för SSU på förbundets kongress i augusti.

Annons

"Det är dags för ett generationsskifte", sade han då.

"Störst prioritet"

26-åriga Lisa Nåbo från Rimforsa söder om Linköping tar över stafettpinnen, meddelade SSU på söndagen. Hon beskriver sig själv som "en vanlig tjej från Linköping" som hittade SSU i tidiga tonåren och som varit politiskt engagerad sedan dess.

– Frågorna som alltid varit viktiga för mig är jämlikheten, det mest prioriterade uppdraget vi har är att minska den ekonomiska ojämlikheten. Sedan har jag alltid haft ett stort engagemang, intresse och glöd för de klimatpolitiska frågorna. Det har format mig och jag hoppas att det kommer att forma SSU och socialdemokratin framöver.

Kampen om posten stod mellan två kvinnor. Valberedningens förslag, 28-åriga Amalia Rud Pedersen från Göteborg, fick 112 röster. Men Nåbo ser ingen risk för splittring inom förbundet efter den jämna omröstningen.

– Vi har haft en transparent och demokratisk process inför det här valet och jag tycker att det är ett styrkebesked att SSU har haft två så starka ordförandekandidater som också lockat ett så brett stöd i vår organisation. När vi lämnar kongressen så är vi enade för att se till att det ungdomspolitiska program vi antagit ska bli verklighet.

"Har sett verkligheten"

Nåbo avslutar för närvarande sin utbildning till polis med att tjänstgöra som aspirant, varifrån hon hoppas kunna ta med sig viktiga perspektiv.

– Jag har sett hur verkligheten kan se ut. Dels de mindre fina delarna, dels hur vackert det är när samhället fungerar och staten finns där för att hjälpa människor i nöd. Det tror jag kommer att vara en stor tillgång för SSU.

Nu vill hon sätta press på moderpartiet Socialdemokraterna.

– Klimatomställningen måste gå snabbare och partiet måste också bidra till att minska klassklyftorna. Vi vill ha ett Sverige som håller ihop. Därför kommer vi att ta strid för vår politik på partikongressen i höst, så att vi kan få genomslag för den politik som vi vill att partiet går till val på, säger Lisa Nåbo.

Fakta: SSU och kongressen

SSU står för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund.

Över helgen, 30 juli till och med 2 augusti, har SSU kongress för 41:a gången. Denna gång digital.

Philip Botström avgår efter att ha varit ordförande sedan 2015. Han efterträds av Amalia Rud Pedersen, som är valberedningens förslag, eller Lisa Nåbo som också kandiderar.

Kongressen ska också anta ett nytt ungdomsprogram, där frågor om klimat, narkotikapolitik, bostäder och migration och integration ingår.

SSU:s medlemssiffror har de senaste åren liknat en berg- och dalbana. I samband med valåret 2018 ökade de snabbt till cirka 18 000 för att sedan, inte minst under pandemin, störtdyka.

I början av 2021 var de drygt 7 000. Förbundsledningen föreslår att kongressen sätter ett mål på 22 000 medlemmar 2025.

Källa: SSU

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons