Nyheter

Tyskt hopp om framtiden ökar i styrka

Tyska investerare ser allt ljusare på framtiden. Ett månatligt index från det ekonomiska institutet Zew, som gäller stämningsläget bland tyska investerare, lyfte till 71,5 i augusti. Det kan jämföras med 59,3 i juli.
Ekonomi • Publicerad 11 augusti 2020
Stämningsläget bland tyska investerare stiger. Arkivbild
Stämningsläget bland tyska investerare stiger. ArkivbildFoto: Michael Probst AP/TT

– Hopp om en snabb ekonomisk återhämtning har fortsatt att växa, säger Zew-chefen Achim Wambach.

Ökningen var inte bara kraftig, utan även oväntad. Ekonomer hade räknat med ett index på cirka 58 i augusti, enligt en enkät från Reuters.

Ett delindex för synen på nuläget i ekonomin sjönk marginellt till minus 81,3, ned från minus 80,9 i juli. Analytiker hade för detta delindex räknat med ett lyft upp till minus 68,8.

Tysklands bruttonationalprodukt (BNP) rasade med drygt 10 procent under andra kvartalet, präglat av produktionsstopp, nedstängning och restriktioner. Produktionsnivån är därmed på den lägsta nivån på nästan tio år och det väntas ta flera år att nå tillbaka till läget före covid-19-pandemin.

Den tyska regeringen räknar med att Tysklands BNP för helåret krymper med 6,3 procent följt av en återhämtning på 5,2 procent 2021. För att stimulera ekonomin i krisen och hjälpa de värst drabbade har regeringen sjösatt stödprogram för mer än 130 miljarder euro (motsvarande cirka 1 334 miljarder kronor).

Zew-index kommer sedan tyska inköpschefsindex och orderingången till den tyska industrin överraskat positivt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.