Annons
Nyheter

Stängd Turkietbörs slår mot svenska sparare

Nedstängningen av den turkiska börsen ger konsekvenser för tusentals svenska småsparare. Och ännu är det oklart när den kommer öppna igen.
Ekonomi • Publicerad 11 februari 2023
Turkiska börsen stängde för handel under onsdagen. Arkivbild.Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Under onsdagen meddelades att den turkiska börsen stänger, för första gången på 24 år. Tusentals svenska fondsparare som har investerat i den turkiska marknaden påverkas, säger sparekonomen Frida Bratt.

– Man kan ju varken köpa eller sälja, framför allt är det sälja som är aktuellt, för de här fonderna har rasat kraftigt, både i inledningen av året men också efter jordskalven.

Annons

Anledningen till att börsen stängt är att det ledande turkiska indexet, Borsa Istanbul 100, påverkades kraftigt av jordbävningarna. Börsens ledning beslöt att stoppa all handel för att skydda investerare.

Förra årets raketer

Under förra året gick Turkietfonderna dock oväntat bra, säger Bratt.

– De har varit lite av raketer under 2022, kanske lite förvånande för landet brottas ju med stora ekonomiska bekymmer och skyhög inflation. En förklaring kan vara att investerare valde att placera på Istanbulbörsen för att undkomma inflation, då har det gått bra och fler har hoppat på tåget.

Men därefter har vinden vänt, och det här året har börjat dåligt. Många började sälja av sina Turkietfonder i januari.

– Jag tror att många sparare såg att rallyt är nog över för den här gången. Turkietfonden är den som har startat året sämst.

Oviss öppning

När börsen kan öppna igen är oklart, men Frida Bratt råder dem som har turkiska fonder att hålla ögon och öron öppna för när så kan ske.

– Man får avvakta utvecklingen, det kan ju vara att börsen öppnar igenom några dagar. Jag har hört både att stängningen ska vara i fem dagar och att det ska vara hela februari. Det är ingen som riktigt vet, det beror på utvecklingen och vad som händer i den stora tragedin som vi nu ser.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons