Annons
Nyheter

Stark efterfrågan på svenska skogsvaror

Ekonomi • Publicerad 10 december 2020
En timmertransport på väg. Arkivbild.
En timmertransport på väg. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svensk skogsindustri har gått relativt starkt under coronakrisen. Exporten till USA har fördubblats. Efterfrågan på sågade trävaror och förpackningsmaterial har ökat, visar en genomgång av branschorganisationen Skogsindustrierna.

När Kanada stängde ner i våras vände sig amerikanska köpare till Sverige. Exporten av trävaror och pappersmassa har nästan fördubblats hittills i år jämfört med fjolåret, om än från ganska låga nivåer.

Annons

Totalt sett har exporten av svenska trävaror ökat med nio procent i år. "Så nu står sågverken med låga lager och de får även sälja till höga priser", skriver Skogsindustrierna i ett pressmeddelande.

På hemmaplan har efterfrågan på trävaror från bygghandeln varit stark, men sämre från småhustillverkarna. Samtidigt har förpackningsindustrin efterfrågat mer kartong när e-handeln ökat starkt. Totalt har både produktion och export av förpackningsmaterial av kartong ökat med tre procent jämfört med samma period i fjol.

"Jag bedömer att efterfrågan på förpackningsmaterial kommer fortsätta att öka", skriver Katrin Heinsoo, analytiker inom massa och papper på Skogsindustrierna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons