GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Starkt stöd för "övriga partier" i 75 distrikt

Politik • Publicerad 17 september 2022
I 75 valdistrikt har omkring var tionde väljare lagt sin röst på ett parti som inte finns representerat i riksdagen.
I 75 valdistrikt har omkring var tionde väljare lagt sin röst på ett parti som inte finns representerat i riksdagen.Foto: Johan Nilsson/TT

I 75 valdistrikt har kategorin övriga anmälda partier fått mer än 10 procent av rösterna i riksdagsvalet, enigt en sammanställning gjord av Sveriges Radio Ekot. Totalt sett finns 6 578 valdistrikt i Sverige.

I förra riksdagsvalet, 2018, fick övriga anmälda partier som mest 7,7 procent i ett enskilt valdistrikt.

I de distrikt där övriga anmälda partier har fått mer än tio procent, ser man generellt även att Vänsterpartiet gått framåt – samtidigt som Socialdemokraterna har backat. Enligt statsvetare kan partiet Nyans, som preliminärt har fått 0,44 procent totalt, ha tagit väljare från S, rapporterar Ekot.

Totalt sett i landet fick kategorin övriga anmälda partier preliminärt 1,5 procent i riksdagsvalet. I förra valet var siffran 1,07 procent. Rösträkningen där kategorin redovisas väntas bli klar i helgen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.