Annons
Nyheter

Stasi höll koll på Scholz

Tyskland • Publicerad 14 januari 2022
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz fick på torsdagen svara på frågor efter avslöjandet att östtyska hemliga polisen kartlade honom på 70- och 80-talen.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz fick på torsdagen svara på frågor efter avslöjandet att östtyska hemliga polisen kartlade honom på 70- och 80-talen.Foto: Andreas Gora/AP/TT

Östtysklands hemliga polis Stasi dokumenterade utförligt den blivande förbundskanslern Olof Scholz när denne under 70- och 80-talen var en ledande medlem i de västtyska socialdemokraternas ungdomsförbund, rapporterar Bild.

Tidningen har tagit del av arkivuppgifter som visar hur nära Stasi följde Olaf Scholz under hans besök i det kommunistiska Östtyskland. Stasi beskrev honom som en "erfaren politisk yrkesman med mycket inflytande i sin organisation".

Annons

På torsdagen fick Olaf Scholz frågor om Stasis kartläggning av honom.

– Inte trevligt, men det var bara så det var, svarade 63-åringen som förra månaden efterträdde Angela Merkel som förbundskansler.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons