Annons
Nyheter

Statsvetare: Biden läste ur telefonkatalogen

USA:s president Joe Biden talade för döva öron när han bad om Republikanernas hjälp att "slutföra jobbet" med att återuppbygga USA:s ekonomi och ena landet.
– Den republikanska strategin inför nästa presidentval är att se till att Biden inte kan få något gjort, säger statsvetaren Dennis Goldford.
USA • Publicerad 8 februari 2023
USA:s president Joe Biden kliver ner från podiet efter sitt tal till nationen.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

73 minuter. Så lång tid höll Joe Biden sitt årliga tal till nationen, kallat "State of the Union".

Rent politiskt var det inte ett särskilt snyggt tal, anser Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Iowa.

Annons

– För mig lät det som att han läste ur telefonkatalogen.

Talet beskriver Goldford i stället som en buffé med olika ämnen utan en röd tråd.

– Vid den här tiden i morgon kväll tror jag inte att det är något speciellt som den genomsnittliga amerikanen kommer att minnas.

Inget besked om omval

I talet lade Biden stor tonvikt vid inrikespolitik. Han talade som väntat om de framgångar som har nåtts under de första två åren av hans presidentskap, och att han vill fortsätta det arbetet.

Presidenten återkom till tre ord: "finish the job", på svenska ungefär "slutför jobbet".

– Han talade om infrastruktur och sociala investeringar, bland annat att man måste ordna med barnomsorgen. Det är inget som blir klart under den närmaste tvåårsperioden. Så detta "let's finish the job" kan ju tyda på att han vill ha ytterligare fyra år att göra det på, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Talet till nationen är inte ett tillfälle för att komma med besked om huruvida man vill fortsätta att vara president efter innevarande mandatperiod. Men presidentens framträdande kan vara ett stöd för dem som vill att han ska ställa upp i nästa presidentrace, säger Dag Blanck.

– Han var mycket energisk, höll ett högt tempo och profil och projicerade en styrka, säger han.

Hjälp från republikaner?

Bidens vädjan till Republikanerna om att "slutföra jobbet" och att arbeta tillsammans för att återuppbygga USA:s ekonomi och ena landet kommer knappast att hörsammas, enligt Dennis Goldford.

– Den republikanska strategin inför nästa presidentval är att se till att Biden inte kan få något gjort, säger han.

Annons

Republikanerna har en knapp majoritet i det amerikanska representanthuset och Biden hoppas kunna locka över några republikaner i flera enskilda frågor.

– Men eftersom majoriteten är så knapp har också de mer radikala republikanerna fått mer makt.

Polariseringen kommer i stället att fortsätta, kanske bli djupare.

– Jag tror att den republikanska strategin inför nästa presidentval är att se till att Biden inte kan få något gjort. Och sedan kampanja mot honom 2024 med att han inte fick något gjort, säger Dennis Goldford.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons