Annons
Nyheter

Statsvetare: Trump gör valkampanj av åtal

USA:s tidigare president Donald Trump utnyttjar åtalet för att bli republikanernas presidentkandidat, enligt statsvetaren Dennis Goldford. Strategin går återigen ut på att elda på missnöjet mot "etablissemanget".
– Han kramar sig hårt fast till sina mest hängivna anhängare.
USA • Publicerad 5 april 2023
Tidigare president Donald Trump möter anhängare när han anländer till sin strandnära bostad i södra Florida.
Tidigare president Donald Trump möter anhängare när han anländer till sin strandnära bostad i södra Florida.Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Amerikaner kunde i tv följa Donald Trumps plan lyfta från New York och landa i Florida, efter det att expresidenten inställt sig vid en domstol och formellt åtalats för 34 fall av bokföringsbrott.

Väl hemma i Florida höll Trump ett direktsänt tal. Han kallade rättsprocessen mot honom en "förlämpning mot vårt land" och gick sedan till motattack mot flera av de brottsutredningar som han är och varit föremål för.

Annons

– Det enda brott jag begått är att utan fruktan försvara vårt land från dem som vill förstöra det, sade Donald Trump.

Att framhäva åtalet som politiskt motiverat är en del av Trumps strategi för att bli republikanernas presidentkandidat, enligt Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Iowa.

"De kommer efter dig"

Strategin går ut på att elda på missnöjet hos sin mest trogna anhängarbas. "De kommer inte efter mig, de kommer efter dig – jag står bara i deras väg", skriver Trump på sin egna plattform Truth Social.

– Trump talar till sina mest hängivna anhängare, ett stort segment av väljare i småstäder och människor utan högskoleutbildning, som inte känner sig respekterade av etablissemanget, säger Goldford.

Efter att åtalet tillkännagavs i förra veckan har Trump fått stöd av flera topprepublikaner.

– De är rädda för att ge sig på Trump. De vet att de inte kan vinna utan hans väljarbas, säger Goldford.

Stödet ökar

Samtidigt inser många republikaner att de inte kan vinna enbart med Trumps mest hängivna anhängare.

– Frågan är om någon av hans potentiella rivaler kommer att våga utmana honom och säga att det är nog.

Opinionssiffror visar att stödet för Trump har ökat bland republikaner efter åtalet blev känt. Frågan är om den utvecklingen håller i sig, poängterar Goldford.

Åtalet mot Donald Trump tas troligen upp i domstol i januari nästa år. Innan dess kan också flera åtal komma att väckas mot Trump.

Annons

– Det kommer att bli en lång process, konstaterar Goldford.

Klart är att strålkastarljuset riktats mot Donald Trump de senaste dagarna. Goldford drar paralleller till 2016 då Trump vann presidentvalet.

– Det har varit Trump utan stopp de senaste dagarna i medierna. De gör honom till universums centrum. Det fungerade till hans fördel 2016. Om det fungerar denna gång återstår att se.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons