Annons
Nyheter

Statsvetare: V testar Löfven

Vänsterledaren Nooshi Dadgostars utspel om att aldrig mer agera dörrmatta åt S är ett drag i regeringsförhandlingarna, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.
Politik • Publicerad 4 juli 2021
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar (V) talar under Almedalsveckan.Foto: Ali Lorestani/ TT

Nooshi Dadgostar höll på söndagen sitt första Almedalstal som partiledare för Vänsterpartiet.

Det var ett tal som slog in på samma väg som hennes företrädare Jonas Sjöstedt börjat på, enligt Jonas Hinnfors professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Annons

– Det här talet skulle nästan vilken besviken vänstersocialdemokrat som helst kunna hålla. Det fanns inget om löntagarägda företag, eller det som slarvigt ibland kallas identitetspolitik. Hon hyllar alla de här privata företagen som är så kreativa och duktiga och bra, säger han.

"Syna korten"

Nooshi Dadgostar citerade i talet den socialdemokratiske statsministern Per Albin Hansson, som styrde Sverige under 30- och 40-talet.

– Det här är deras omvandling från ett kommunistiskt, Moskvatroget 60-talsparti, till ett mer vänstersocialistiskt reformerat parti. Den omvandlingen är på väg att fullbordas, säger Jonas Hinnfors

Dadgostar tog även upp regeringsfrågan och underströk att Vänsterpartiet aldrig mer kommer att ge passivt stöd åt Socialdemokraterna.

– Det får man syna i korten. Det måste hon nog säga eftersom det pågår förhandlingar och det här är hennes förhandlingsbit.

Liberal politik

I praktiken verkar det som att Dadgostar nu accepterar alla andra punkter än nummer 44 i januariavtalet, den om fri hyressättning i nyproduktion, enligt Hinnfors. Men avtalet innehåller mängder av annan liberal politik.

– Om hon menar att man skulle återkomma med ett juliavtal, minus punkt 44, och röstar aktivt ja till det, då är det ganska uppseendeväckande. Mellan raderna accepterar hon väldigt mycket som jag tror många vänsterpartister är lite tveksamma inför. Vad säger hennes vänsterflygel?

Frågan om statsbudgeten, som riksdagen beslutar om senare i höst, tror Hinnfors kan lösas genom att regeringen, C och V "förhandlar under täcket".

– Det är inte så att de här partierna inte har förhandlat förr. Men Socialdemokraterna får inte skriva partierna i ansiktet och säga att de minsann sitter och förhandlar med båda parter. Det vore nog att skapa för mycket oro, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons