Annons

"Stavar kommer att flyga"

Klassiska Alpe Cermis är lika brant och plågsam som vanligt. Men nytt är att Tour de Skis avslutande etapp avgörs som masstart, och det är inte utan kontrovers.
Skidor • Publicerad 5 januari 2020
Calle Halfvarsson och Johannes Høsflot Klæbo, här under fredagens masstart i Val di Fiemme, är två av åkarna som ska försöka bemästra de trånga spåren under Tour de Skis avslutningsetapp på söndagen.
Calle Halfvarsson och Johannes Høsflot Klæbo, här under fredagens masstart i Val di Fiemme, är två av åkarna som ska försöka bemästra de trånga spåren under Tour de Skis avslutningsetapp på söndagen.Foto: Terje Pedersen

Problemet är egentligen inte att tourens spektakulära avslutning, klättringen på nära 500 höjdmeter uppför Alpe Cermis, körs som en masstart. Att arrangörerna slopat jaktstartsmomentet – det vill säga först upp vinner touren – har också väckt kritik, men nu är åkarna mer bekymrade över vägen till själva backen.

Slingan fram till början av klättringen är trång, och det kan ge upphov till stora problem, tror bland andra Calle Halfvarsson.

Annons

– Jag vet inte hur de har tänkt när de ville få det till en masstart och sedan att vi ska gå den här smala slingan ner, säger han.

– Jag tror att det kommer att bli problem för de som är längre bak. Det går inte att åka två personer i bredd, så det kommer bara att bli ett långt led.

"Krävs bara en klantskalle"

Norrmannen Pål Golberg tror rentav att det kan bli farligt, då vissa särskilt snabba partier av banan flankeras av steniga diken.

– Ja, det tror jag. Jag tycker att det här är sådant förbannat nonsens. Det måste man få säga, säger Golberg till VG.

Landslagskollegan Astrid Uhrenholdt Jacobsen skriver under på kritiken.

– Det krävs inte mer än en klantskalle för att det ska bli totalt kaos, säger hon till tidningen.

Även Rysslands herrtränare Markus Cramer har invändningar mot upplägget.

– Sträckan från stadion fram till början av backen är alldeles för smal. För en masstart är det inte bra alls. Jag vet inte vad som kommer att hända. Vi får se på söndag hur det blir. Men personligen tyckte jag att upplägget var bättre förut, säger Cramer.

Flygande stavar

Calle Halfvarsson tror inte att det blir farligt, men väl en smula kaotiskt när åkare som startar längre bak ska försöka ta sig fram i fältet inför backen.

– Det kommer att stakas över skidor och folk kommer säkert att ramla, och stavar kommer att flyga. Äh, jag vet inte. Det kommer kanske att gå jättebra, men det kommer att bli stressigt för dem som är längre bak. Om man är 40:e man i ledet ner till backen så är man säkert 30 sekunder efter in i backen, säger han.

Annons

Ebba Andersson, som ligger sexa i sammandraget inför den sista etappen men som tvingas stå över avslutningen på grund av en förkylning, är kluven till bytet från jaktstart till masstart.

Fokuserar på fördelarna

– Det kan bli problematiskt, men det gäller att försöka hantera det så bra som möjligt, och att försöka undvika strul. Och det kan bli ett betydligt jämnare lopp än vad det kanske hade blivit om det hade varit en jaktstart, säger Andersson.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons