Annons
Nyheter

Stenåldersjägarnas vinterfavorit grävs fram

Stenåldersjägarna förflyttade sig långa sträckor i ett glesbefolkat Sydsverige.
Nu har flinta, eldstäder och hyddgolv hittats i Sölvesborg i Blekinge på det som tros ha varit en populär plats för jägarna under vintersäsongen.
Arkeologi • Publicerad 3 juni 2020
Här, i Ljungaviken i Sölvesborg, har lämningar efter stenåldersjägare hittats. De har legat under ett lock av lera. "Nu har vi lyft bort locket", säger Carl Persson, arkeolog och projektledare.
Här, i Ljungaviken i Sölvesborg, har lämningar efter stenåldersjägare hittats. De har legat under ett lock av lera. "Nu har vi lyft bort locket", säger Carl Persson, arkeolog och projektledare.Foto: Blekinge Museum
Området ligger precis intill strandkanten. Anledningen till att det kunnat bevaras är att havsnivån steg väldigt snabbt för 8|200 år sedan och då täcktes området av gyttja.
Området ligger precis intill strandkanten. Anledningen till att det kunnat bevaras är att havsnivån steg väldigt snabbt för 8|200 år sedan och då täcktes området av gyttja.Foto: Blekinge Museum

– I princip har vi hittat en hel markyta som är 8 200 år gammal, fem meter under sanden. Hela markytan finns där med allt intakt – flinta, eldstäder och rester efter nergrävda hyddor, berättar Carl Persson, arkeolog och projektledare vid Blekinge museum.

Området ligger precis intill strandkanten. Anledningen till att det kunnat bevaras är att havsnivån steg väldigt snabbt för 8 200 år sedan och då täcktes området av gyttja.

Annons

– Det blev som ett lock av lera över alltihopa. Nu har vi lyft bort locket, säger Carl Persson.

Själva lerlagret var cirka en meter tjockt och ovanpå det låg flera meter sand. Nu ska området snart bebyggas med nya hus och utgrävningarna, som kommer att pågå under sommaren, görs inför byggstarten.

Stabila hus

Husen eller hyddorna var fyrkantiga, cirka 30 kvadratmeter stora timrade konstruktioner. Totalt har spår efter ett 30-tal hus hittats, vilket Carl Persson beskriver som helt unikt.

– Husen visar på någonting nytt som vi inte har vetat innan, att de bott längre perioder i stabila små hus, som de förmodligen har återvänt till varje år.

TT: Vilka är era största förhoppningar inför sommarens utgrävningar?

– Det hade varit väldigt roligt om vi kunde belägga samtidighet mellan husen. Om det är flera hus som är samtida så hade det varit väldigt intressant, om det skulle ha varit en liten miniby här.

Mobilt liv

De människor som bott på platsen har levt som fiskare och jägare, ett liv som i våra ögon måste kallas väldigt mobilt i ett mycket glesbefolkat landskap.

– Vi vet att man sökte sig till de ställen där det fanns mest mat. Det var inte det att det saknades mat på andra ställen, utan man ville ha det enklaste. Och sedan givetvis, samma som i dag, de ville träffa människor, fortplanta sig, skvallra – precis som vi, ingen skillnad, säger Carl Persson.

Den nuvarande hypotesen är att stenåldersjägare "årspendlat" till det som nu är en fyndplats i Sölvesborg, det vill säga kommit tillbaka vintertid år efter år, eftersom det är en skyddad, väldränerad plats nära vattnet, där det också är förhållandevis varmt.

Kom med båt

Den flinta som hittats på platsen kommer från Öresundsregionen och troligen förflyttade stenåldersjägarna sig därifrån hit med båt. Carl Persson beskriver dem som marint kompetenta. Några båtar har dock inte hittats ännu, inte heller några människoben.

Annons

– Nej, marken är sådan att ben inte bevaras. Det är sandigt och ganska surt.

De fynd som görs under sommaren kommer att hamna på Blekinge museum. Husgrunderna kommer att dokumenteras innan de grävs bort.

Fakta: Utgrävning i Ljungaviken

I Lungaviken i Sölvesborg finns arkeologiska spår som sträcker sig mer än 8 000 år tillbaka i tiden och utgrävningar har pågått här under 15 års tid.

Sista fasen i arbetet utförs denna sommar i den nordvästra delen av området och nu ligger fokus på den mellersta delen av jägarstenåldern.

Området ligger skyddat nära vattnet och marken är väldränerad. Vid en snabb havsnivåhöjning för 8 200 år sedan täcktes marken av lera och därefter har tjocka sandlager tillkommit.

Detta har nu schaktats bort och under lera och sand har rester från jägarstenåldern hittats, bland annat stora mängder flinta, eldstäder och rester av hyddor och små hus.

Utgrävningarna leds av Blekinge museum och finansieras av Sölvesborgs kommun.

Källa: Blekinge museum

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons