Annons
Nyheter

Stenevi: Klimatkrisen skuggas av regeringskris

Klimatkrisen har kommit i skuggan av regeringskrisen, säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi i sitt första Almedalstal.
Politik • Publicerad 6 juli 2021
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi (MP) under sitt tal på Almedalsveckan.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Märta Stenevi lyfte i början av talet på tisdagen de extrema temperaturer och bränder som blossat upp i Kanada.

För att stoppa den klimatkris som pågår måste alla göra mer, anser hon. Även Sverige. Hon talar om att Sverige är mitt i en grön revolution.

Annons

– Men vad spelar det för roll vilket land som är bäst, när inget land gör det som faktiskt krävs. När det inte räcker.

När Stenevi kommer in på regeringsfrågan framhåller hon att de borgerliga partierna tidigare lovade att inte förhandla eller samtala med Sverigedemokraterna.

– Sedan dess har Sverigedemokraterna inte förändrats. Det har däremot Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, säger Märta Stenevi.

"Om värderingar"

MP kommer att rösta grönt till S-ledaren Stefan Löfven som statsminister i morgon.

– Det hade i och för sig varit fint om mitt parti fick rösta fram mig eller Per (Bolund) som statsminister. Men där är vi inte än, säger hon.

Valet av Löfven är ett lätt val när det ställs mot Moderatledaren Ulf Kristersson, enligt Stenevi.

– Jag vill ha en rödgrön regering, inte en konservativ regering vars politik dikteras av högernationalister. Det handlar om värderingar.

Hon anser att människor känner en oro för att SD-ledaren Jimmie Åkesson skulle få inflytande.

"Ska jaga gängen"

Stenevi tar i talet också upp gängbrottsligheten och de skjutningar som inträffat i Stockholmsförorter nyligen. Samt polismordet i Göteborg.

– Den som skjuter ska bort från gatorna. De straff som behöver skärpas ska skärpas, polisen få de resurser som krävs för att spåra och lagföra de kriminella. Men det räcker inte, säger hon.

Annons

Fängelserna kommer visserligen att fyllas men Sverige blir inte av med brotten utan att barn stoppas från att rekryteras till att bli "nya mördare", säger MP-språkröret.

För att få bukt med kriminaliteten måste pengaflödet strypas.

– Vi ska jaga gängen tills de ger upp, säger Märta Stenevi.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons