Annons
Nyheter

Powell: Inflationen kvar till mitten av 2022

Inflationsutmaningarna för amerikanska konsumenter är stora men centralbanken är beredd att vidta åtgärder. Inom ett halvår bör inflationstrycket ha lättat, enligt Fed-chefen Jerome Powell.
Ekonomi • Publicerad 11 januari 2022
Fed-chefen Jerome Powell frågades ut i kongressen. Arkivbild.
Fed-chefen Jerome Powell frågades ut i kongressen. Arkivbild.Foto: Amanda Andrade-Rhoades/AP/TT

Centralbankschefen frågades ut under eftermiddagen svensk tid i den amerikanska senaten. Föga överraskande handlade det mesta om inflationsläget i USA och vilka åtgärder Federal Reserve är beredd att vidta.

Powell lyfte dock att även om omikron gett rekordhöga smittotal i USA den senaste tiden finns det en ljusning.

Annons

– Pandemin är långtifrån över men man bedömer att omikron kommer nå sin högsta smittonivå den närmaste månaden och prognosen för ekonomin ser positiv ut. Vi har sett en ekonomi som är funktionell även under dessa utbrott, sade centralbankschefen.

Tung belastning

Powell medgav att den höga inflationen innebär en tung belastning för amerikanska konsumenter när det gäller att hantera kostnader för allt från mat till transporter och boende.

– Jag kan inte säga att saker och ting förändrats nämnvärt sedan november förra året. Bedömningen är att inflationstrycket kommer att kvarstå fram till mitten av 2022, sade Powell.

Redan i ett anförande som publicerades före utfrågningen tryckte centralbankschefen på att man från centralbankens sida kommer att "använda sina verktyg för att stödja ekonomin och en stark arbetsmarknad", allt för att förhindra att inflationen blir alltför långvarig.

Inga problem för arbetsmarknaden

Powell underströk dock under utfrågningen att även om man nu lättar på ekonomiska stimulanser kommer det inte att slå tillbaka mot den amerikanska arbetsmarknaden:

– Att återgå till normalläge kommer inte få negativa effekter, sade han.

En uppdatering av inflationsläget kommer under onsdagen när ny inflationsstatistik presenteras.

Förväntningarna bland analytiker är att inflationen fortsätter att stiga, nu till 5,4 procent i december jämfört med 4,9 procent i november.

Amerikanska Federal Reserve har redan vidtagit åtgärder för att stävja inflationstrycket i form av minskade stödköp och det har flaggats för en första räntehöjning så tidigt som i mars i år. Marknaden räknar nu också med att Fed kommer att genomföra minst tre räntehöjningar under 2022.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons