Annons

Trumps Irantal fick oljepriset att backa

Oljepriset på världsmarknaden steg kraftigt efter Irans hämndattacker mot amerikanska baser i Irak, men sjönk senare ännu mer efter lugnande signaler från Trump.
Samtidigt backade svenska drivmedelskedjor tillbaka efter tisdagens prishöjning.
Ekonomi • Publicerad 8 januari 2020
Priset på bensinen åker upp och ner. Arkivbild.
Priset på bensinen åker upp och ner. Arkivbild.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Efter nyheten om att Iran utfört attacker mot amerikanska baser under natten till onsdagen steg oljepriset rejält inledningsvis, jämfört med dagen före. Men priset föll sedan tillbaka på förhoppningar om att konflikten inte ska eskalera ytterligare.

President Donald Trumps försäkran om att inga amerikaner kommit till skada i attackerna bidrog till att lugna marknaden.

Annons

Priset på ett fat Nordsjöolja (brent) steg en kort stund till över 71 dollar, över tre procent upp jämfört med föregående dag och det högsta priset sedan september. Men på onsdagskvällen hade priset fallit tillbaka till strax över 65 dollar, lägre än före Irans motattack, men fortfarande högre än innan USA dödade Irans toppgeneral Qassem Soleimani natten till fredag i förra veckan.

Stor oro

Det är främst konflikten mellan USA och Iran som varit drivande för prisutvecklingen under den senaste tiden, enligt Thina Saltvedt, chefsanalytiker på Nordea.

– Det har inte skett något annat speciellt egentligen med oljeproduktionen och leveranserna, säger hon.

Svängningarna beror på att det finns en större oro än vanligt på marknaden, enligt Thina Saltvedt. Marknaden har angreppet mot Saudi Aramco i Saudiarabien i september färskt i minnet.

– Det var få som trodde att det var möjligt att slå ut så hälften av Saudiarabiens produktion så snabbt. Därför är marknaden mer nervös än den var före den händelsen.

– Riskpremien har blivit större, man betalar mer för det.

Bensinpriset svänger

De svenska drivmedelskedjorna backade tillbaka tisdagens prishöjning på bensin. Svängningar i priset vid pumpen har inte direkt korrelation till förändringarna i priset på råvarumarknaden. Priset beror även på sådant som valutakursförändringar och balansen mellan tillgång och efterfrågan.

– Det är svårt att isolera effekter av vad som är drivande på priset just nu, sade Johan G. Andersson, vd för Svenska Petroleum och biodrivmedel institutet (SPBI) till TT under tisdagen.

Under tisdagen höjde drivmedelskedjorna priset med tio öre per liter på både diesel och bensin efter helgens oljeprisuppgång. Men på onsdagsmorgonen sänktes bensinpriset tillbaka, med tio öre litern till 16:13 kronor, enligt de rekommenderade priserna på bemannade mackar. Dieselpriset ligger dock kvar på 16:93 kronor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons