Annons

Nilsson om skadan: "Kommer ganska lägligt"

Hon pressade sig tills hon slog in i en betongvägg – och nu kan resten av säsongen vara körd.
Ändå tar Stina Nilsson sitt skadebesked med ro.
Skidor • Publicerad 7 januari 2020
Stina Nilsson blir borta i sex veckor, men har tagit beskedet med ro. Arkivbild.
Stina Nilsson blir borta i sex veckor, men har tagit beskedet med ro. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Minst sex veckor. Så länge kan Stina Nilsson bli borta från skidspåren på grund av den stressfraktur i ett revben som hon drabbats av och som tvingade henne att bryta Tour de Ski.

Ett tungt besked, då säsongen kan vara över.

Annons

– Jag har förhoppningar och drömmar, men jag känner också att jag inte vill forcera skadan. Vad jag har förstått måste ben få ta den tid det tar att läka, och jag vet inte hur långt det blir, säger Stina Nilsson.

Det är en relativt glad Stina Nilsson som berättar att hon nu har landat i läkarbeskedet.

– Har man haft ont så länge är det en lättnad att veta vad det är för något. Det är skönt att ha det svart på vitt, säger hon.

"Tål väldigt mycket"

Tajmingen för skadan var inte heller den sämsta, trots allt.

– Eftersom det är ett mästerskapsfritt år och totalcuperna ändå kommer att vara ganska körda när jag kommer tillbaka så finns det ingen anledning att forcera något. Den här perioden kommer ganska lägligt.

Den 26-åriga OS-guldmedaljören har tidigare erkänt att hon inte alltid lyssnar på kroppens signaler. Något som enligt tidigare landslagschefen Rikard Grip är hennes kännetecken.

– Hon är en person som kan tåla väldigt mycket. Hon är väldigt duktig på att fokusera på andra saker än skadekänningar, säger Grip.

Faktum är att Stina Nilsson, till skillnad från majoriteten av landslagsåkarna, inte har någon individuell tränare. Under Rikard Grips tid som landslagschef – han slutade efter förra säsongen – var han även personligt bollplank åt henne. De hörs fortfarande, men Nilsson är också sin egen tränare.

"Slår in i betongvägg"

TT: Ångrar du att du inte gjorde något annorlunda?

– Det är lätt att vara efterklok, med facit i hand hade jag kanske bromsat redan i augusti. Men när man är där och har min personlighet... det går inte att förutse. Jag töjer säkert gränserna hela vägen tills jag slår in i en betongvägg.

Annons

TT: Har du tagit upp smärtan med landslagsläkarna?

– Jag har uttryckt att jag har haft smärta, men det är något som alla skidåkare har. Vi har olika smärttröskel och jag säger generellt inte till vid första känningen. Kanske blir folk inkopplade lite sent och tror att det är en nyare skada.

– Men jag vill inte vara utan min personlighet heller.

Ibland ligger den personligheten, den benhårda inställningen, henne i fatet. Det säger hon själv. Men att ändra sitt upplägg och ta in någon annan tränare – som kan säga stopp – är inte aktuellt, trots det här bakslaget.

– Nej, absolut inte. Vi (hon och Rikard Grip) har fortfarande haft väldigt mycket kontakt. Jag trivs med det upplägget som vi har, säger Stina Nilsson.

Patrik Larsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons