Annons

Stjärnskottet VM-aktuell efter succén

För ett par veckor sedan visste nästan ingen vem Johanna Skottheim var.
Nu är hon högaktuell för skidskytte-VM. Hur det gick till vet hon knappt själv.
Skidskytte • Publicerad 23 januari 2020
Johanna Skottheim på en pressträff med den svenska truppen under världscuppremiären i skidskytte i Östersund. Arkivbild.
Johanna Skottheim på en pressträff med den svenska truppen under världscuppremiären i skidskytte i Östersund. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Det var förra helgen i tyska Ruhpolding som Johanna Skottheim chockade världseliten – och att döma av hennes tårar framför tv-kamerorna även sig själv – med en fjärdeplats i jaktstarten. Hon hade till synes kommit från ingenstans.

Men ingen kommer från "ingenstans", inte heller Johanna Skottheim. Sant är däremot att hon har vandrat den långa vägen för att nå hit.

Annons

– Det är en tjej som verkligen har jobbat sig fram till där hon är nu. Hon har gjort ett otroligt jobb under väldigt många år och till slut fått allt att falla på plats, säger Jonas Johansson, tränare för utvecklingslaget.

– Det är en häftig resa. Vissa har det förspänt med sin talang men hon har verkligen jobbat sig till det här.

"Försökt njuta"

Nu är hon på plats i slovenska Pokljuka där världscupen på fredagen fortsätter med damernas distanslopp. Hon säger att hon har landat även mentalt efter genombrottet.

– Tillbaka till det normala. Kanske får man med sig lite bättre självförtroende, säger hon.

Före succén i Ruhpolding hade hon som bäst kommit på 42:a plats i världscupen och främst tävlat i IBU-cupen, nivån under världscupen. I Ruhpolding kom hon på 13:e plats i sprinten och sedan alltså fyra i jaktstarten. Varför resultaten kom den här gången har hon svårt att sätta fingret på.

– Det var inte så att jag hade någon överdrivet bra känsla. Jag har försökt njuta av att vara där och få möjligheten. Kanske att man gick in med lite mer avslappnad inställning. Jag gjorde det jag ska göra.

"Hände inte mycket"

Som okänd utanför skidskyttekretsar låter vi Johanna Skottheim presentera sig själv på arbetsintervjumanér.

TT: Berätta om dig själv och din utveckling som skidåkare.

– Det största steget tog jag året jag gjorde världscupdebut. Det gick ganska bra, men sedan gick det tungt i tre säsonger. Det hände inte mycket åkmässigt jämfört med vad jag la ner. Nu har det fungerat bra och jag har utvecklats.

TT: Vilka är dina styrkor?

Annons

– Jag har alltid varit en relativt bra skytt och är ganska snabb på vallen. I år har jag haft det lite tungt där (med skyttet). Men jag har höjt åkningen, det är den största skillnaden.

TT: Och din svaghet... det är åkningen?

– Ja, jag åker inte ifrån någon. Men jag är ganska snabb och explosiv om man tänker på spurterna.

Högaktuell för VM?

Experten Björn Ferry sade i SVT:s sändning att Skottheim hade åkt till sig en "helt given" plats till VM som startar om tre veckor. Landslagets huvudtränare Johannes Lukas medger att chanserna är goda om hon presterar i Pokljuka – den sista världscuptävlingen före VM – i helgen.

– Det är mer eller mindre två öppna platser. Hon gjorde det riktigt bra i Ruhpolding och vi får se efter helgens tävlingar. Hon har en chans att komma med, säger han.

Själv är Johanna Skottheim positiv inför utmaningen.

– Jag hoppas att jag ska ha rätt goda möjligheter, men det är ett väldigt starkt lag.

Patrik Larsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons