Annons
Nyheter

Stöd för död påve efter kritisk dokumentär

Polen • Publicerad 2 april 2023
En stödmanifestation i Polen för tidigare påven Johannes Paulus|II.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Tusentals personer samlades på söndagen för en stödmanifestation för den tidigare påven Johannes Paulus II, sedan han postumt anklagats för att ha mörklagt information om sexuella ofredanden av barn inom den katolska kyrkan.

Manifestationsmarscher genomfördes i huvudstaden Warszawa och flera andra städer på 18-årsdagen av Johannes Paulus II:s död, en dag som i år sammanföll med palmsöndagen.

Annons

Enligt dokumentären som sändes förra månaden av det oberoende tv-bolaget TVN skulle Johannes Paulus II – Karol Wojtyla innan han utsågs till påve – ha försökt tysta ned anklagelser som rörde övergrepp inom katolska kyrkan i hemlandet Polen för att förbättra sina chanser att bli utsedd till påve.

Regeringen och det styrande partiet Lag och rättvisa har tidigare kritiserat dokumentären och sagt att den attackerar Polens nationella identitet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons