Annons
Nyheter

Stöd för krav om fler deltagare på begravningar

Samtliga länsstyrelser ställer sig nu bakom Svenska kyrkans krav på att det görs undantag från åttapersonersregeln vid begravningar.
På fredagen väntas regeringen ta beslut i frågan.
Coronaviruset • Publicerad 16 december 2020
Flera remissinstanser kräver undantag från taket på åtta personer vid begravningar. Arkivbild.
Flera remissinstanser kräver undantag från taket på åtta personer vid begravningar. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Länsstyrelsen i Västmanland har sammanställt ett gemensamt remissvar efter förankring med övriga länsstyrelser. De tycker precis som Svenska kyrkan, Sveriges kristna råd och Myndigheten för stöd till trossamfund att 20 personer ska få delta vid begravningsceremonier.

De skriver att undantaget är motiverat "utifrån att det är en sådan angelägenhet som inte kan anstå, vare sig känslomässigt eller utifrån gällande lag eller religiös övertygelse".

Omöjliga val

Annons

Alternativet att följa begravningar digitalt, som blivit vanligt under pandemin, tas inte upp i remissvaren. Men Cristina Grenholm som är kyrkosekreterare vid Svenska kyrkans kyrkokansli och arbetar nära ärkebiskopen berättar att det har livesänts mer från begravningar under pandemin än tidigare.

– Alla vill helst vara där, men eftersom familjer i dag kan vara utspridda i flera länder är digitala begravningar ett sätt att att ändå delta. Jag kan inte säga att den ersätter den fysiska närvaron vid en begravning, men den ersätter frånvaron. Det viktigaste är att få ta ett värdigt avsked av den som är död, säger hon.

Att hålla begravningar utomhus i specialbyggda coronavänliga utomhuskapell, eller i tält, är ett annat alternativ.

– Det är ju en möjlighet, men man kan inte vara fler än tillåtet utomhus heller och vi har det klimat och den årstid vi har. Det är mycket svårare att vara utomhus på vinterhalvåret fast det är möjligt. Kyrkorna gör allt vad man kan för att lösa detta, säger Cristina Grenholm.

Regeringen förväntas ta beslut i frågan under fredagen.

Begär undantag

Från den 24 november, när deltagarbegränsningen ska träda i kraft, och fyra veckor framåt är 7 000 begravningar inplanerade och Svenska kyrkan, Sveriges kristna råd och Myndigheten för stöd till trossamfund anser att de ska kunna genomföras.

I sina remissvar begär de att regeringen ska göra ett undantag, eftersom det är av betydelse för människor att som närstående kunna få ta ett värdigt avsked av sina döda.

Svenska kyrkan och Sveriges kristna råd har sedan regeringens besked om att begränsa antalet personer vid allmänna sammankomster, dit begravningar räknas, tagit emot många förtvivlade reaktioner från sörjande som ställs inför omöjliga val när de ska begränsa vilka som får vara med vid begravningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons