Annons
Nyheter

Stoppad koranbränning prövas i högsta instans

Samhälle • Publicerad 12 juli 2023
Kravallutrustad polis med polishundar under upploppen i Norrköping i april förra året. Arkivbild.
Kravallutrustad polis med polishundar under upploppen i Norrköping i april förra året. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva polisens beslut att ställa in en demonstration i samband med påskupploppen i Norrköping 2022, då den högerextreme politikern Rasmus Paludan planerade att bränna en koran.

Det var i april förra året som Paludan skulle genomföra demonstrationen i stadsdelen Navestad. Polisen beslutade dock att ställa in sammankomsten på grund av ordningsstörningar.

Annons

Kammarrätten har sedan tidigare slagit fast att polisen gjorde fel som stoppade koranbränningen och har upphävt beslutet i efterhand.

Enligt domstolen ger inte ordningslagen polisen rätt att ställa in allmänna sammankomster till följd av ordningsstörningar som har inträffat eller befaras. I stället är det bestämmelser om att upplösa sammankomster som enligt kammarrätten kan bli aktuella, men dessa bestämmelser använde sig polisen inte av.

Högsta förvaltningsdomstolen ger nu prövningstillstånd i målet som gäller om en demonstration får ställas in med stöd av paragraf 23 i kapitel 2 av ordningslagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons