Annons
Nyheter

Stor förödelse efter Coloradobrand

Marshallbranden i Boulder County i Colorado svepte fram med förödande hastighet, och lämnade hela bostadsområden utbrända efter sig.
Men ingen verkar ha omkommit.
USA • Publicerad 1 januari 2022
Colorados guvernör Jared Polis inspekterade förödelsen i Boulder County i Colorado under nyårsaftonen.
Colorados guvernör Jared Polis inspekterade förödelsen i Boulder County i Colorado under nyårsaftonen.Foto: Hart Van Denburg/AP/TT
Snön faller över ett utbrunnet hem i Louisville.
Snön faller över ett utbrunnet hem i Louisville.Foto: Thomas Peipert/AP/TT
Två grannar omfamnar varandra framför nedbrunna hus i Louisville.
Två grannar omfamnar varandra framför nedbrunna hus i Louisville.Foto: Jack Dempsey/AP/TT
Den snabba branden slukade hundratals hem.
Den snabba branden slukade hundratals hem.Foto: David Zalubowski/AP/TT

Fler än 30 000 personer evakuerades i Denvers utkanter i Colorado under torsdagen, sedan en naturbrand snabbt spridit sig och nåt storstadsområdet.

Under natten mot fredagen mojnade vindarna, och brandmännen kunde få stopp på spridningen.

Annons

– Du känner lukten av röken i dag, det har inte varit synliga lågor på samma sätt som i går, brandmännen och blåljuspersonalen lyckades begränsa spridningen under natten, berättar Tatiana Hernandez, vd för hjälporganisationen Community Foundation Boulder County till TT.

Kraftiga vindar

Under nyårsaftonen började snön falla, i säsongens första riktiga snöfall.

– Vi räknar med tre–sex tum (cirka åtta–femton centimeter) och bra fuktighet, som kommer att hjälpa våra ansträngningar, säger Joe Pelle, sheriff vid Boulder County, vid en presskonferens.

Hade snön fallit två dygn tidigare hade kanske katastrofen kunnat undvikas. Pådrivna av vindbyar på över 50 meter per sekund letade sig bitvis tolv meter höga lågor från de torra gräsfälten in i städerna Superior och Louisville och ödelade hela bostadsområden.

Colorados guvernör Jared Polis flög tillsammans med Pelle över förödelsen på nyårsaftonen. Pelle säger att minst 500 bostäder har förstörts, men att han inte skulle bli förvånad om det rör sig om 1 000.

– Vi väntar oss att det är 500 bostäder eller fler som är förlorade. Branden brann med en märklig dynamik, som en mosaik. Man kan se hur vinden och topografin tog den i vissa riktningar och lämnade vissa kvarter helt förstörda, medan andra är oskadda, säger Pelle.

"Få folk inomhus"

Sjukhuset Avista Adventist Hospital fick evakueras och har rökskadats, men lågorna stoppades bara meter från syrgastankar som hade kunnat explodera, enligt The Denver Channel. Ett shoppingcenter uppges ha skadats och ett hotell brann ned.

– Det finns berättelser om folk som bokstavligen släppte sina shoppingvagnar på parkeringsplatser och sprang för sitt liv, det var fruktansvärt att höra, säger Tatiana Hernandez.

Flera evakueringscenter är öppna för de människor som inte har någonstans att ta vägen. Hjälporganisationer har efterfrågat leksaker, blöjor, hundmat, telefonladdare och toalettartiklar till de drabbade.

– De första 24–36 timmarna har handlat om att se till att folk är säkra, att de har skydd och mat, att få folk inomhus, säger Tatiana Hernandez.

"Tiotusentals donationer"

Annons

Community Foundation Boulder County arbetar med att se till att donerade pengar hamnar hos bland annat andra hjälporganisationer, och har gjort nödfondsmedel tillgängliga för fjärde gången på fyra år. De tidigare tre är pandemin, bränder under hösten 2020 och den masskjutning vid ett shoppingcenter i våras där tio personer dödades.

Tatiana Hernandez räknar med att drabbade kommer att behöva hjälp och stöd under lång tid framöver.

– Vi väntar oss att en del drabbade har försäkringar, men kanske inte tillräckligt för att betala självrisken. En del kan vara utan försäkringar och ha förlorat allt, säger Tatiana Hernande.

Mängder med pengar för att hjälpa de drabbade har strömmat in.

– Det har varit enormt. Vi har tagit emot tiotusentals donationer, vi har företag och privatpersoner som bidrar. Och vi kommer att behöva varje slant, säger hon.

Samtidigt finns ljusglimtar. Enligt polisen finns inga tecken på att någon ska ha omkommit i branden.

– Jag kan inte nog betona hur mirakulöst det är att ingen dog med tanke på hur snabbt branden spreds. Vi kan ersätta bilar och tv-apparater, och att ingen dog är en gåva.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons