Annons
Nyheter

Stor order på militära pansarfordon

Försvar • Publicerad 2 februari 2023
Granatkastarpansarbandvagn 90 under en uppvisning på regementet P7 i fjol. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Värdet är närmare 294 miljoner kronor när Försvarets materielverk (FMV) beställer ytterligare 20 granatkastarpansarbandvagnar till det svenska försvaret.

Ordern går till försvarskoncernen BAE Systems och leverans till Försvarsmakten är planerad till 2025.

Annons

Försvaret har sedan tidigare 40 granatkastarpansarbandvagnar i drift. De är byggda på ett chassi från stridsfordon 90 med ett torn som har granatkastarfunktion. Det gör snabb gruppering, skjutning och sedan omgruppering möjlig medan besättningen arbetar skyddat inne i vagnen.

I februari i fjol beställde FMV ytterligare 20 sådana fordon, som ska levereras till Försvarsmakten 2023–2025. Då beställde FMV också integration av arméns nya ledningsstödssystem i dessa 20 vagnar samt i de 40 vagnar som redan är i drift.

I det nya uppföljningskontraktet beställer FMV ytterligare 20 vagnar. Därmed kommer armén, när leveranserna är klara 2025, att ha totalt 80 granatkastarpansarbandvagnar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons