Annons
Nyheter

USA-jobben fler än väntat: "Otroligt positivt"

Fler jobb än väntat skapades i USA under juli.
Ekonomi • Publicerad 6 augusti 2021
"Siffran i dag är otroligt positiv", säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist. Arkivbild.
"Siffran i dag är otroligt positiv", säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
USA:s arbetsmarknadsdepartement presenterade på fredagen statistik över sysselsättningen i juli. Arkivbild.
USA:s arbetsmarknadsdepartement presenterade på fredagen statistik över sysselsättningen i juli. Arkivbild.Foto: Nam Y. Huh/AP/TT

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade i juli med 943 000 personer, enligt landets arbetsmarknadsdepartement. Ekonomer hade i genomsnitt räknat med 870 000 nya jobb, enligt Reuters enkät.

Arbetslösheten sjönk till 5,4 procent i juli, från 5,9 procent månaden före. Här låg förväntningarna i snitt på 5,7 procent.

Annons

Juni månads sysselsättningsökning revideras till 938 000, exklusive jordbrukssektorn. Enligt tidigare beräkning ökade antalet sysselsatta med 850 000 i juni.

– Siffran i dag är otroligt positiv. Det här är en bekräftelse på att pandemin håller på att tappa greppet kring den amerikanska ekonomin, säger Robert Bergqvist, SEB:s chefsekonom.

Marknaden i gungning

Osäkerheten om den amerikanska arbetsmarknadens utveckling var mycket stor inför statistiken, vilket tydligt illustrerades av ekonomernas prognoser: den mest pessimistiska ekonomen trodde att ökningen skulle stanna på 350 000 medan den största optimisten räknade med 1,6 miljoner nya jobb.

Det positiva beskedet kan innebära att amerikanska centralbanken inom en relativt snar framtid byter strategi och drar ned på det massiva stödet till ekonomin.

– När du går från ett tillstånd till ett annat, när du går från en expansiv penningpolitik till att göra den mindre expansiv – det är ett skifte som äger rum och alltid när det sker sådana skiften så finns det en nervositet i marknaden, som kan sätta både räntemarknaden, valutamarknaden och börser i gungning, säger Robert Bergqvist

Ingen oro

Trots att det kan skapa en del osäkerhet finns det ingen anledning att oroa sig, anser Bergqvist.

– Det många är rädda för är att återhämtningen går för snabbt och att det här kommer att leda till högre räntor. Men det är klart att räntorna inte heller är normala i dag, de ska egentligen ligga högre. Då tycker jag inte att man ska vara oroad över att räntorna stiger, för det är också ett tecken på att pandemin håller på att släppa greppet om ekonomin, säger han.

De oväntat starka siffrorna fick ingen omedelbar effekt på de svenska börskurserna. Inte heller kronans kurs påverkades nämnvärt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons