Annons
Nyheter

Stora brister – fartyg får inte lämna Malmö

Fraktfartyget Ellie M får inte lämna Malmö hamn sedan Transportstyrelsen upptäckt stora brister ombord.
Arbete • Publicerad 12 februari 2023
Transportstyrelsen satte ned foten om fartyget Ellie M.Foto: Erik Simander/TT

– Jag har gjort ett tusental sådana här inspektioner genom åren. Det här är faktiskt i topp tio i dålig miljö, säger fartygsinspektör Mårten Dahl på Transportstyrelsens sjöfartsavdelning, till Sydsvenskan.

Bland problemen som upptäckts nämns bland annat brand- och livräddningsutrustning som inte fungerar, gravt eftersatt underhåll och "extremt dåliga levnads- och arbetsförhållanden", enligt myndigheten. Bland annat saknas varmvatten, mycket är trasigt och det är trångt.

Annons

Besättningen på 30 personer kommer från Indien och Burma, varav en del ombord, enligt fackförbundet Seko, är anställda som praktikanter trots att de är utbildade sjömän.

Fartyget är registrerat på Marshallöarna och ägs av ett indiskt rederi, enligt Sydsvenskan. Transportstyrelsen, som gjort inspektionen i enlighet med EU-regler, väntar på en åtgärdsplan innan fartyget kan segla vidare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons