Annons
Nyheter

Storbank ber om ursäkt för slavhandel

Nederländerna • Publicerad 13 april 2022
Banken ABN Ambro i Nederländerna. Arkivbild.
Banken ABN Ambro i Nederländerna. Arkivbild.Foto: Peter Dejong/AP/TT

Nederländernas tredje största bank, ABN Amro, bad på onsdagen om ursäkt för sin inblandning i slavhandel. Bankens roll i handeln på 1700- och 1800-talet ledde till omfattande lidanden, säger banken.

Ursäkten kom sedan banken beställt en utredning som kom fram till att tidigare företrädare för företaget var inblandade i "slaveri på plantager och handel med varor som kom från utnyttjande av slavar".

Annons

Banken är ett av de första nederländska storbolag som officiellt ber om ursäkt för inblandning i det omfattande utnyttjandet av slavar i bland annat flera av landets tidigare kolonier.

Banken har kopplingar till den finansiella institutionen Hope & Co, som var en av Nederländernas främsta ekonomiska aktörer under sent 1700-tal.

"Slaveri var inte bara en del av bolagets ekonomiska intäkter, bolaget var också inblandat i dagliga beslut i verksamheten på plantager med slavar", konstaterar utredarna.

– Beslut som fattades i kontor i Amsterdam och Rotterdam påverkade direkt livet för tusentals människor som tvingats till slaveri, säger Pepijn Brandon på forskningsinstitutet IISH.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons