Annons
Nyheter

Flera hemlösa efter storbrand i Luleå

Ett flerfamiljshus med 14 lägenheter på Hertsön i Luleå totalförstördes natten till lördagen i en brand, uppger lokala medier.
Nu står ett 30-tal personer utan hem.
Bränder • Publicerad 13 maj 2023
Räddningstjänsten har bevakat branden under natten. Arkivbild.
Räddningstjänsten har bevakat branden under natten. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Branden startade på vinden, men spred sig senare till resten av byggnaden. Ingen person skadades, då alla boende kunde ta sig ut från trevåningshuset med tre trappuppgångar och totalt 14 lägenheter.

De boende samlades i en närliggande lokal, men alla står nu utan hem.

Annons

– Ens hem ska vara ens trygghet. Alla minnen och sådant där. Arvegods, bilder på barnen. Det är ovärderliga grejer som inte går att ersätta, säger Beatrice Torneus till NSD sittandes på en kulle i närheten, invirad en filt.

Har erbjudits hotellrum

Hon berättar att hon har bott på bottenvåningen i det aktuella flerfamiljshuset i tio år.

– Jag vet inte hur man ska lösa allt. Jag vet inte. Jag är i chock.

De som inte kunnat lösa eget boende under natten har erbjudits hotellrum, enligt det kommunala bostadsbolaget Lulebo. Någon långsiktig lösning för hyresgästerna är ännu inte klar.

– Det måste vi titta på tillsammans med deras och vårt försäkringsbolag, säger Rickard Lindbäck, fastighetschef på Lulebo, till P4 Norrbotten.

– Tills vidare bor de på hotell och hos bekanta.

Byggnaden gick inte att rädda

Totalt har omkring ett 30-tal personer drabbats av branden.

– Det är som sagt var 14 hyresgäster och deras familjer. Jag vet inte hur många de är i varje familj, säger Rickard Lindbäck till NSD.

Enligt räddningstjänsten var branden så kraftig att det inte gick att rädda byggnaden.

– Byggnaden kommer att få brinna ner då branden inte bedöms möjlig att stoppa utan så stora mängder vatten att det oavsett hade orsakat en totalskada, sade Adam Dahlberg, befäl hos räddningscentralen, till tidningen strax före midnatt.

Det är oklart vad som orsakade branden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons