Annons
Nyheter

Storbritannien: IS försökte utrota yazidierna

Den brittiska regeringen fastslår officiellt att terrorgruppen IS (Islamiska staten) utförde ett folkmord mot minoritetsgruppen yazidier under 2014.
Mellanöstern • Publicerad 1 augusti 2023
Sörjande i Sinjar, Irak, förbereder en begravning av yazidier som mördats av IS. Bild från 2021.Foto: Farid Abdulwahed/AP/TT

Efter att ha erövrat stora delar av Irak och Syrien 2014 dödade IS fler än 1 200 yazider och förslavade 7 000 yazidiska kvinnor och flickor. De yazidiska flickorna som hade tagits tillfånga såldes bland annat som sexslavar på marknader. Hundratusentals yazidier drevs dessutom på flykt från sina hem i norra Irak.

Yazidierna är en uråldrig religiös minoritet i östra Syrien och nordvästra Irak. Deras religion kombinerar olika element från bland annat kristendom, sufism och islam, och IS kallade dem "djävulsdyrkare".

Flera FN-rapporter har slagit fast att IS genomförde ett folkmord mot yazidier. Enligt en utredning från 2021 finns det tydliga bevis för att IS mål var att förinta yazidierna som religiös grupp ”fysiskt och biologiskt”.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons